SARAJEVO

JUŽNA LONGITUDINALA Radovi opet po snijegu

Izbor izvođača traje već četiri mjeseca

F. N. - F. Mu.

27.8.2015

Iako je najavljivano da će druga faza izgradnje južne longitudinale, od ulice Derviša Numića do pekare AS na Grbavici, početi u julu, kako saznajemo, tenderska procedura koja je započela u aprilu još nije završena zbog velikog broja pristiglih aplikacija.

Potvrditi izbor

Kako nam je kazala Alma Zilić iz Direkcije za puteve KS, komisija je imala pune ruke posla te je izabrala izvođača čije će ime biti poznato nakon što Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), koja je dala kredit, pregleda dokumentaciju i potvrdi izbor.

- Uposlenici banke su bili na kolektivnom godišnjem odmoru pa smo morali sačekati. Nadamo se da će se uskoro znati ishod tendera te da bi radovi mogli početi u septembru - rekla je Zilić.

alma-zilic

Zilić: Mnogo posla

Prema svemu sudeći, građani će se za vrijeme radova, kao i prošle godine, susretati s brojnim problemima poput nestanka ulične rasvjete, gužvi u saobraćaju...

- Zimski period je nemoguće izbjeći i tada će se radovi razvlačiti jer ima mnogo posla. Dionica koja će se raditi je veoma zahtjevna i nije je moguće uraditi za šest mjeseci. Izvođača čeka veliki i zahtjevan projekt, a građani moraju biti strpljivi - dodala je Zilić.

Lokve na cesti

Mnogi stanovnici Grbavice s kojima smo jučer razgovarali nisu zadovoljni ni kako je urađena prva faza longitudinale. Sugrađanin Ahmed Hafizović kazao nam je da je najgore kada padne kiša.

ahmed-hafizovic

Hafizović: Loši odvodi

- Na saobraćajnici su se već pojavile uvale, a odvodi su loši i prave se lokve. Nisu vodili računa ni o skretanjima u pojedine ulice, kojima su prilazi sada potpuno zatvoreni. Ako ovako nastave praviti, unakazit će grad - razočaran je Hafizović.

Kružni tok

Zbog zgrade u Grbavičkoj ulici na broju 68 čije je rušenje predviđeno radovi će se izvoditi fazno.

- U ulici Hamdije Čemerlića će biti kružni tok, a nakon izmještanja zgrade naknadno će biti napravljene još dvije trake. To je posao Zavoda za izgradnju KS i Općine Novo Sarajevo - istakla je Zilić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.