Univerzitet SSST dobitnik granta Vlade Saudijske Arabije vrijednosti 10 miliona dolara

Za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionog sistema

Fena

Sarajevo School of Science and Technology (SSST) dobitnik je granta vlade Saudijske Arabije od deset miliona dolara (18 miliona KM) namijenjenih za institut za naučnoistraživački rad u oblasti medicinskih nauka i informacionog sistema.

Osnivač i rektor Univerziteta SSST Ejup Ganić kazao je tim povodom novinarima da su ta sredstva namijenjena za izgradnju modernog kompleksa naučnoistraživačkog instituta i kupovinu početne opreme neophodne za rad i razvoj planiranih aktivnosti, prvenstveno u oblastima medicinskih nauka i informacionih tehnologija.

- Ovaj projekt će nam omogućiti da zaposlimo stotinu vrhunskih stručnjaka koji se vraćaju iz inozemstva ili su u BiH. Naše ambicije su velike, ne želimo biti samo prvi u BiH. Želimo biti prvi u jugoistočnoj Evropi. Posvećeni smo kvaliteti - kazao je.

Najavio je da će u novoj akademskoj godini SSST osigurati 30 stipendija iz raznih oblasti, namijenjenih za odlične studente skromnog materijalnog stanja.

Istaknuo je višestruki značaj spomenutog projekta i konkretne suradnje ne samo za Univerzitet SSST nego i za nauku i razvoj BiH.

Ambasador Saudijske Arabije u BiH Hani bin Abdullah Moeminah zvanično je objavio vijest o dodjeli finansijskih sredstava Univerzitetu SSST u iznosu od deset miliona dolara za institut za naučnoistraživački rad.

Naglasio je da će u narednom periodu biti potpisan protokol o suradnji, kojim će biti regulirani detalji vezani za početak i tok gradnje tog objekta.

Spomenuti projekt svrstava Univerzitet SSST među najznačajnije i najutjecajnije obrazovne ustanove i naučnoistraživačke centre u regiji, te otvara ogromne mogućnosti za razvoj obrazovanja, nauke i tehnologije, internacionalnu suradnju i razmjenu te angažiranje velikog broja domaćih i stranih stručnjaka.

U susretu s novinarima danas je istaknuto da će novi institut nositi ime kralja Selmana, koji je u proteklom periodu umnogome pomagao narodu BiH i obnovi ove države. Istaknuta je i ukupna  pomoć i doprinos Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini i njenom narodu.

NA VRH

Podijeli članak na