SARAJEVO

Ako Vlada uskoro ništa ne učini, KS ostaje bez vode i vodovoda

Alarmantno upozorenje profesora Tarika Kupusovića

Autor:F. NUMANOVIĆ

3.9.2015

Ako nadležni u preduzeću „Vodovod i kanalizacija“ (ViK) nastave raditi na način kako su to do sada činili, Sarajevo će ostati i bez vode, ali i bez vodovoda! Kazao je to u alarmantnom upozorenju ViK-u i kantonalnoj vlasti, koju trenutno predvodi koalicija SDA, DF i BPS, profesor Tarik Kupusović, direktor Instituta za hidrotehniku u Sarajevu. 

Suhe česme

Profesor je reagirao zbog aktuelnih konstantnih dnevnih i noćnih redukcija vode, zbog čega su se pobunili i građani u čijim su domovima česme suhe. 

- Tvrdim da će glavni grad ostati bez vode. Ako se nastavi dosadašnja praksa nadležnih u ViK-u, to će se desiti u naredne dvije ili tri godine. Već 15 godina niko ništa ne radi. Sve se to u ViK-u pripisuje jedino nedostatku novca, odnosno neekonomskoj cijeni vode - kazao je Kupusović.

Profesor dodaje da je već nekoliko ljeta sistem bio pred kolapsom, ali da i pored toga nije bilo adekvatne reakcije nadležnih.

- Zaposlenici ViK-a koštaju približno onoliko koliko preduzeće i naplati od građana. Zato i nema novca nizašta drugo, čak ni za struju, dok ne pripomogne Kanton! Sistem vodosnabdijevanja, tehnički, praktično je na izdisaju - upozorio je Kupusović.

S druge strane, iz preduzeća ViK-a i jučer su naveli da se vodosnabdijevanje grada u dnevnim satima i dalje odvija veoma otežano, a da je glavni razlog izuzetno toplo vrijeme.

Hidrološka situacija

- Nepovoljna hidrološka situacija utječe na stalno smanjenje izdašnosti naše akumulacije izvorišta Sarajevskog polja, kao i drugih izvorišta koje koristi vodovod. Ovakvo i eventualno lošije stanje svih izvorišta možemo očekivati i u narednom periodu. Nadamo se da će ove zime biti uredno dnevno snabdijevanje vodom - kazali su iz ViK-a.

U kojim naseljima je najgore

Zbog rekordne potrošnje vode, kako su kazali iz ViK-a, najgora situacija je u naseljima Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj, Bjelave, Breka, Vratnik i Panjina Kula.
Smanjen pritisak vode imaju stanovnici od Dolac-Malte do Baščaršije te u naseljima Otoka, Čengić-Vila, Alipašino Polje, Dobrinja, Saraj-Polje, Rajlovac, Velešići, Pofalići, Kobilja Glava, Bare, Šip, Ciglane, Koševsko Brdo, ulice Alipašina i Koševo, Cicin Han te Soukbunar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.