SARAJEVO

Više od 1.000 gladnih ostalo bez obroka u javnoj kuhinji

Socijalno ugroženi građani pod lupom nadležnih

F. N.

13.9.2015

Više od 1.000 građana ostalo je bez prava na obrok u javnim kuhinjama zbog revizije koju provodi Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. U decembru prošle godine, kada je revizija započela, na spiskovima za dnevni obrok bilo je 5.500 ljudi najlošijeg socijalnog statusa.  

Najviše zahtjeva

Kako nam je kazala ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Karolina Karačić (DF), trenutno se na spiskovima za obroke u kuhinjama nalaze 4.363 korisnika. 

- U odnosu na prošlu godinu, nije došlo do značajnog povećanja broja zahtjeva za korištenje javnih kuhinja. Najviše zahtjeva zaprimljeno je u junu, julu i avgustu - rekla je Karačić. 

Upravnica Narodne kuhinje “Stari Grad” Zilha Šeta kaže da je ove godine znatno manji broj korisnika u odnosu na prošlu, a trenutno hrane 1.023 građana. 

- Broj korisnika je smanjen jer je rađena revizija koju mnogi nisu prošli. Nekima je tegobno da prikupljaju potrebnu dokumentaciju pa ostanu bez prava na obrok. Takvi najčešće dolaze pred kuhinju i traže hranu, a nama je žao da ih odbijemo - kazala je Šeta. 

Sekretar Crvenog križa KS Eneida Višo rekla nam je da na evidenciji registriranih korisnika imaju manje socijalnih slučajeva te da taj broj opada iz mjeseca u mjesec. 

seta-viso-kuhinja

Pravo na obrok

- Trenutno imamo 1.800 korisnika, a prije smo znali brojati i do 2.400. Ispred kuhinje uvijek čekaju i oni koji nemaju pravo na obrok, ali nam je teško odbiti gladne pa im dajemo nešto hrane. Nije do nas jer sve podatke dobivamo od Centra za socijalni rad KS - rekla je Višo. 

Najviše siromašnih u Varešu 

Šeta je kazala da je u KS bolja situacija u odnosu na druge kantone, a da je najviše siromašnih u Varešu. 

- Kada smo za Ramazanski bajram dijelili pomoć u ovoj općini, uvjerili smo se da je veliki broj gladnih. Osim korisnika iz Sarajeva, trudimo se da pomognemo i drugim socijalno ugroženim porodicama - kazala je Šeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.