SARAJEVO

Ne nazire se kraj farse o izgradnji garaže kod Narodnog pozorišta

Pravobranilaštvo očekuje da ugovor o koncesiji bude ništavan

A. J.

15.9.2015

Projekt izgradnje podzemne garaže kod Narodnog pozorišta definitivno je propao nakon što je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH zabranila gradnju pored ovog objekta koji je pod zaštitom države. 

Međutim, time nije završena dugogodišnja farsa jer je koncesionar, firma "Centrotrans transport robe" zbog nemogućnosti ulaska u posjed tužila Kanton i traži isplatu od 2.000.000 KM za svaku godinu zakašnjenja. 

Ipak, prema posljednjim informacijama iz Pravobranilaštva KS, zbog izmijenjenih okolnosti, osporena je ova tužba, čija bi naplata Kanton zavila u crno.  

- Podigli smo protutužbu jer smo utvrdili putem vještaka da to zemljište spada u gradsku ambijentalnu cjelinu. Uvjeren sam da će sud ugovor o koncesiji proglasiti ništavnim jer je zemljište na kojem je predviđena gradnja pod zaštitom zbog blizine nacionalnog spomenika. Sud je već donio rješenje o prekidu tužbenog postupka koncesionara dok se ne okonča naša protutužba - kazao nam je pravobranilac Kemal Karić.

U narednom periodu očekuje se pripremno ročište po tužbi Pravobranilaštva KS, zatim će uslijediti glavna rasprava. Kako je u ovom slučaju moguć i drugostepeni postupak, jasno je da će ova farsa trajati još dugo.

Za to vrijeme neće biti moguće ponovo otvoriti parking u centru grada koji je svojevremeno, do 2010. godine, donosio najviše prihoda, a kojim je rukovodilo preduzeće "Rad". Također, zbog činjenice da je ovaj parking zatvoren, mnogo problema imaju vozači jer nemaju gdje ostaviti svoj automobil, budući da je u centralnoj gradskoj jezgri manjak parking mjesta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.