SARAJEVO

SARAJEVO Proširena zona redukcije vode

Bez vode ostaje veći dio Sarajeva

Fena

15.9.2015

Loše stanje podzemne akumulacije i starost cjevovoda sa velikim gubicima dovodi do poremećaja u vodosnabdijevanju, te će biti uvedene dnevne redukcije vode na širem području Kantona Sarajevo.

Usljed izostanka padavina, kako pojašnjavaju iz KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo, došlo je do dodatnog pada nivoa akumulacije na glavnom izvorištu Sarajevsko polje, a raspoložive količine vode se stalno smanjuju.

U prvoj sedmici septembra količine vode podzemnih akumulacija su se smanjile za cca 300 l/s, a u ovom momentu smanjenje ovih količina vode iznose i do cca 650 l/s.

Također, izdašnost gravitacionih vrela je u konstantnom padu, a sve to ukazuje na izuzetno alarmantno stanje vodosnabdijevanja, te da je u svim zonama vodosnabdijevanja zabilježena velika potrošnja vode.

Iz KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo će biti primorani uvesti dnevne redukcije na širem području KS.

Pored dnevnih redukcija koje su na snazi u terminu od 11.00 do 15.00 sati u zonama vodosnabdijevanja Podhrastovi, Sedrenik, Grdonj, Panjina kula, Breka, naselja Obhodža i Brusulje, u narednom periodu očekuju se dnevne redukcije i u naseljima od Dolac Malte do Marijin Dvora, Otoka, Čengić Vila, Alipašino Polje, Dobrinja, Saraj Polje, Rajlovac, Buća Potok, Naselje heroja – Sokolje, Hrasnica, Sokolovići, Faletići, Stup, Butmir i Kotorac.

S obzirom da i dalje slijedi period bez značajnijih padavina, te da se očekuje povećanje potrošnje vode za predstojeći blagdan Kurban Bajrama, naglašava se da će biti vrlo teško osigurati optimalne količine vode, mole se potrošači da vodu koriste racionalno i bespotrebno rasipanje pitke vode svedu na minimum.

Preduzeće KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o Sarajevo provodi sve mjere, kako bi se ublažile posljedice trenutnog stanja vodosnabdijevanja.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.