SARAJEVO Mališani ne mogu u vrtiće jer se raspao Upravni odbor

Je li politika ponovo uplela prste u rad JU „Djeca Sarajeva“

F. MUSTAFIĆ

Djeca koja su trebala danas poći u vrtiće JU „Djeca Sarajeva“, zbog ostavki članova Upravnog odbora, morat će sačekati dok se ne imenuje novi. Nakon što je, naime, Komisija za prijem utvrdila prijedlog liste primljene djece, roditelji 507 mališana koji nisu primljeni imali su vremena uložiti žalbe. Upravni odbor je trebao potom potvrditi konačnu listu primljene djece. 

Predstavnik Vlade

Međutim, prije te neophodne odluke, tri člana UO, kada su se trebala sastati i izglasati potrebne dokumente da bi djeca danas krenula u vrtiće, naprasno su podnijela ostavke.  

Na taj način onemogućili su rad UO, jer ne postoji kvorum za održavanje sjednice, a time i prolongirali početak boravka mališana u vrtićima za narednu godinu.

Iz JU „Djeca Sarajeva“ kratko su kazali da se nadaju da će se što prije steći uvjeti da bi se riješile mnogobrojne žalbe roditelja djece koja nisu primljena.

Novi kandidati 

- Dok se ne imenuju vršioci dužnosti predsjednika i članova UO, molimo roditelje za razumijevanje da bi se riješila novonastala situacija - kazali su iz „Djece Sarajeva“. 

Upravni odbor, inače, broji pet članova - dva iz reda uposlenika, odgajatelja, dva iz reda roditelja te jedan predstavnik Vlade KS. Ostavke su podnijeli Edita Kalajdžić, predstavnica Vlade KS, Vildana Vrabac i Dženisa Buljugić iz reda roditelja. 

edita-kalajdzic

Kalajdžić: Ostavka na čelu UO 

Kako „Avaz“ saznaje, u JU „Djeca Sarajeva“ vlada haotična situacija, a još sinoć uposlenici su hitno birali nove kandidate koje će predložiti Vladi da bi što prije bilo imenovano ovo tijelo te djeca krenula u vrtiće. 

Prema informacijama „Avaza“ iz Vlade, sarajevski vrtići ponovo su postali mjesto političkih obračuna. Navodno je ostavka tri člana UO JU „Djeca Sarajeva“ motivirana političkim razlozima, a inicirali su je neki od ministara u Vladi KS.

Dodatno usložili situaciju

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro kaže da su ostavkama dodatno usložili situaciju u vezi s prijemom mališana.

- Smatram da su ostavke ishitrene. Članovima UO su ionako za mjesec istjecali mandati. Ovim postupcima samo su doprinijeli tome da djeca ne mogu na vrijeme poći u vrtić - rekao je Sivro.

NA VRH

Podijeli članak na