SARAJEVO

71.867 nezaposlenih u KS neće dobiti jeftinije kupone

Propalo obećanje, Ministarstvo ne da karte po 12 KM

F. N. - Fu. M.

17.9.2015

Projekt koji je pokrenulo Ministarstvo saobraćaja KS, a prema kojem su nezaposleni za 12 KM trebali dobiti mjesečnu kartu za gradski prijevoz, kako trenutno stvari stoje, propao je, saznaje „Avaz“! 

Odavno u upotrebi 

Kuponi od 12 KM bili su tačka sporazuma koji su potpisali predstavnici Sindikata GRAS-a i Vlade KS. Međutim, kako nam je kazao predsjednik Sindikata komunalne privrede Adnan Himzanija, kuponi su već odavno trebali biti u upotrebi.  

- Nismo dobili nikakvu obavijest iz Ministarstva saobraćaja KS i ne znamo gdje je zakočilo. Uključeni su resorno ministarstvo i Vlada KS, tako da, definitivno, nije do Uprave GRAS-a. Ali više nismo sigurni ni hoće li ta ideja uopće zaživjeti - dodao je Himzanija.  

himzanija-adnan

Himzanija: Uputili inicijativu

Ni u Službi za zapošljavanje KS, na čijoj se evidenciji trenutno nalazi 71.867 građana koji su trebali dobiti jeftinije kupone, kazali su da nemaju nikakve informacije. 

Bez odgovora

- Naša ustanova nije dobila nikakve upute ni objašnjenja kako će se projekt realizirati. Vjerovatno bi u GRAS-u trebali znati kada će početi izdavanje kupona za nezaposlene. Njima bi ova povlastica dobrodošla jer najveći broj osoba koje nemaju zaposlenje je u općini Novi Grad (19.955), zatim na Ilidži (11.749), u Novom Sarajevu (8.560) i Centru (7.777), gdje im najviše treba prijevoz, posebno tramvajski - kazali su iz ove ustanove. 

Iako smo kontaktirali Ministarstvo saobraćaja i ministra Muju Fišu (SDA), nismo uspjeli dobiti odgovor ni komentar. 

Građani ogorčeni

Građani koji su željno iščekivali ovakav projekt nadležnih, razočarani su i osjećaju se prevarenima. Esma Dervišević iz Vogošće kazala nam je da se ponadala da će građanima koji nemaju zaposlenje vlast, konačno, izaći ususret. 

- Iako sam nezaposlena, za kupon moram nekako naći 53 KM. Kupon od 12 maraka bio bi mi velika olakšica, ali pretpostavljala sam da je ovo samo trik da se građani prevare - rekla je Dervišević.       

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.