SARAJEVO

ZAUZIMALE JAVNU POVRŠINU Uklonjene tende i ljetne bašte u četiri sarajevske ulice

Vlasnicima uručena rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina

Autor:(D. K.)

16.9.2015

U sarajevskim ulicama Štrosmajerova, Trg fra Grge Martića, Zelenih beretki i Muvekita uklonjene su sve ljetne bašte, čijim su vlasnicima uručena rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti, jer se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita.

Rok za uklanjanje ljetnih bašti bio je 15. septembar, a jutros su uposlenici Službe za komunalne i inspekcijske poslove, uz podršku nadležnih policijskih organa i tehničku podršku KJKP ”Rad”, uklonili samo jednu ljetnu baštu u ulici Štrosmajerova, dok su ostale uklonili vlasnici.

Osim toga, investitori su uklonili svih 16 čeličnih konstrukcija sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama čije je uklanjanje naloženo ranije izdatim rješenjima, sa rokom do 15. septembra.

Podsjećamo, Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za komunalne i inspekcijske poslove, prošlog mjeseca izdala rješenja o prestanku prava na privremeno korištenje javnih površina u svrhu postavljanja ljetnih bašti korisnicima koji se nisu pridržavali odredbi navedenih u rješenjima i koristili su površinu izvan utvrđenih gabarita. Također, Općina je izdala rješenja kojim je naređeno investitorima da demontiraju i skinu čeličnu konstrukciju sklopivo-rasklopivih tendi na fasadama zgrada i na ulicama i da vrate površine/ulice u prvobitno stanje. Korisnicima kojima je rješenje o korištenju javnih površina isteklo zaključno sa 31. augustom, upućeno je obavještenje da su dužni ukloniti sadržaj (ugostiteljski inventar i suncobrane) sa javne površine i vratiti je u prvobitno stanje. 

Akcija kontrole korištenja javnih površina u Starom Gradu bit će nastavljena i u narednom periodu, saopćila je ova općina.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.