SARAJEVO

Sedam mjeseci čeka da ga primi načelnik Novog Grada

Već godinama Nermin Kožo ima otežan pristup kući

J. Be.

29.9.2015

U današ njem vremenu kad svako gleda samo na sebe, osobe sa invaliditetom ili bilo kojim tipom poteškoća su ignorisane i šikanirane. Redakciji našeg portala javio se Nermin Kožo, inače građanin Sarajeva koji već godinama ima otežan pristup kući u kojoj živi.

Kožo je naime nakon saobraćajne nesreće ostao invalid, te je od svoje treće godine vezan za invalidska kolica. Zbog nebrige i ignorisanja od strane općinskih vlasti i načelnika Semira Efendića, Kožo se odlučio da protestuje ispred općtine Novi Grad u Sarajevu.

nermin-kozo-pristup-kuci

Neuslovan prilaz kući

- Protestovat ću zato što načelnik te iste Općine ne želi da me primi na razgovor evo već sedam mjeseci, iako sam se ja uredno najavio već u februaru ove godine. Tom prilikom mi je dat papir kao dokaz da sam predao zahtjev za razgovor sa načelnikom, te mi je rečeno da ću biti obaviješten kada će me načelnik Semir Efendic primiti. Ja ću od ponedjeljka 5. oktobra ove godine svaki dan u terminu od 10 do 14 sati protestovati ispred općine Novi Grad, dok me načelnik ne primi - kazao je Kožo.

nermin-zahtjev-za-prijem-kod-nacelnika

Faksimil potvrde o zahtjevu za prijem kod načelnika

Iako su mu roditelji obezbjedili što su više mogli problem njegovog prilaza kući ipak nisu bili u mogućnosti, jer su za to potrebna veća novčana sredstva.

- Razlog zašto želim da razgovaram sa načelnikom je taj što ja ispred svoje kuće imam preko 40 stepenika, i mnogo mi je otežano izaći iz kuće, a i vratiti se u nju. Uvijek moram nekog moliti da me spusti niz stepenice, a isto tako i da me vrati kući uz stepenice! Htio sam popričati sa načelnikom, da vidim da li općina u kojoj živim cijeli svoj život može da mi pomogne u iznalaženju rješenja za moj prilaz kući. Većina invalidnih osoba od svojih opština je dobila stan, auto, ili u najmanju ruku lift ako žive u zgradi, ali ja nikad nisam ništa dobio od opštine, niti sam do sada tražio, govori Kožo.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.