SARAJEVO

Građane očekuju velike gužve na cesti kojom saobraća trolejbus

U zimu počinje gradnja južne longitudinale

F. NUMANOVIĆ

4.10.2015

Iako je trebala početi još u ljeto, gradnja druge faze južne longitudinale, zbog spore tenderske procedure i izbora izvođača, počet će, prema svemu sudeći, u zimu. 
To znači da će se građani suočiti s izrovanom cestom i, vjerovatno, velikim gužvama i problemima na ovoj saobraćajnici, kojom prolazi i trolejbus. 

Nakon što je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila kredit, o čijoj se visini iz Direkcije još nisu izjasnili, tenderska procedura se, nakon pet mjeseci, bliži kraju. Druga faza podrazumijevat će gradnju saobraćajnice sa četiri trake na dionici od raskrsnice za skretanje na Vraca do pekare “As”. 

Iz Direkcije za puteve KS kažu da je u toku priprema ugovora koji će uskoro potpisati s izvođačem radova, ali da se ne zna kada će tačno radnici izaći na teren. 

- Trenutno se uklanjaju i ruše nelegalni i privremeni objekti od Grbavice do pekare “As” da bi se lokalitet pripremio za nastavak gradnje longitudinale. Nakon potpisivanja ugovora, izvođač ima mjesec da izađe na teren, a rok za gradnju druge faze je 12 mjeseci - kazali su iz Direkcije. 

No, kako saznajemo od izvora bliskog Ministarstvu saobraćaja KS, potpisivanje ugovora koči ministar Mujo Fišo, jer nije zadovoljan izborom izvođača. 

Iz Općine Novo Sarajevo, koja je izdala urbanističku saglasnost, kazali su nam da su imovinskopravni odnosi na vrijeme riješeni.

- U toku je postupak sporazumnog određivanja naknade za zemljište na dvije lokacije, a to rade Općina Novo Sarajevo i Zavod za izgradnju KS. Informacije o početku radova još nemamo, jer o tome odlučuje Direkcija - rekli su iz Općine.    

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.