SARAJEVO

OTKRIVAMO Vlada KS masovno dovodi nove službenike na budžet

Je li zabrana zapošljavanja samo priča za javnost

A. NALO

7.10.2015

Vlada KS, koju predvodi koalicija SDA, DF i BPS, i pored zabrane zapošljavanja novih kadrova, nastavila je raspisivati konkurse i na budžetska jasla dovoditi nove radnike, mahom stranačke poslušnike i rodbinu. Moratorij na zapošljavanje, koji je Vlada usvojila i o tome hvalospjevno obavijestila javnost, izgleda, samo je mrtvo slovo na papiru.

Traže direktora

Tako je Zavod za izgradnju, koji je institucija Vlade, jučer raspisao konkurs za prijem namještenika na neodređeno vrijeme, a na poziciju višeg referenta za obračun plaća. Također, još je aktuelan konkurs putem kojeg isti zavod želi zaposliti još dvoje radnika, stručnog savjetnika za tehnički nadzor nad obnovom izgradnje objekata niskogradnje te stručnog saradnika - samostalnog knjigovođu.  

Osim toga, na stranici Agencije za državnu službu FBiH aktuelan je i konkurs za prijem troje državnih službenika, stručnih savjetnika, u Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. U proteklom periodu zabilježeno je još slučajeva zapošljavanja u institucijama Kantona.

Nadalje, nešto ranije, 29. septembra, konkurs za prijem novih uposlenika raspisale su i „Toplane“, koje su, također, u vlasništvu Vlade. Traže direktora za Odjel interne revizije, čiji će mandat nakon imenovanja biti četiri godine. 

No, i pored ovog još otvorenog poziva, radnici preduzeća „Toplane“ sve glasnije pričaju da je u posljednje vrijeme bilo još zapošljavanja. To nam je potvrdilo i nekoliko uposlenika koji su zvali našu redakciju.

zavod

Međutim, u izjavi za „Dnevni avaz“ šef kabineta direktora Ženja Ljubuškić kazao je da je od početka godine u ovu kompaniju zaposlena samo jedna osoba.

Primljen inžinjer

- Prema personalnoj evidenciji, od početka 2015. godine „Toplane“ su zaključile ugovor o radu s diplomiranim inžinjerom mašinstva. On je raspoređen na poslovima projektanta i to je urađeno uz saglasnost Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS. Prijem novih radnika vršit će se u saglasnosti s resornim ministarstvom - rekao je Ljubuškić.

Nastavak zapošljavanja rodbine 

Na problem zapošljavanja u Vladi KS jučer je na svom Facebook profilu reagirao i Emir Suljagić, potpredsjednik DF-a, koji je kritizirao ministre u Vladi iz svoje stranke.  

- Vlada ima istančan, skoro novalićevski pristup moratoriju na zapošljavanje u javni sektor. Moram da kažem da nemam nikakvog razumijevanja za dominantnu većinu naših ministara u toj vladi, izuzmu li se Karolina Karačić i Enver Smajkan. Ako smo dobili glasove naroda da budemo SDA-ova mašina za podizanje ruku, onda uredu. Ali pouzdano znam da nismo. I znam pouzdano da nismo govorili narodu da ćemo pomagati SDA da nastavi zapošljavati svoju rodbinu - napisao je Suljagić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.