SARAJEVO

KONAKOVIĆ: Drastično veće sankcije kradljivcima vode

Kontinuirane redukcije trenutno najveći problem

Fena

8.10.2015

Rješavanje problema vodovodne mreže bit će potez broj jedan u 2016.godini Vlade Kantona Sarajevo. Problem vode je nešto što tereti građane KS-a u posljednje četiri godine, a kontinuirane redukcije vode su trenutno najveći problem - kazao je premijer KS-a Elmedin Konaković.

Jedan dio problema je riješen na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo koja je jučer usvojila izmjene Zakona o komunalnim djelatnostima kojima se radi sprečavanja velikog broja prekršaja, drastično povećane kaznene odredbe.

- Usvojene su izmjene Zakona koje regulišu drastično veće sankcije onima koji su kradljivci vode, koji intervenišu nedozvoljeno na vodovodnoj mreži, a takvih slučajeva je na desetke hiljada u KS-u - rekao je Konaković u izjavi za medije nakon jučerašnje sjednice.

Naglasio je da su od objave u Službenim novinama na snazi nove okolnosti da oni koji su bez dozvole priključeni na vodovodnu mrežu bit će suočeni s drastično većim sankcijama.

Umjesto  kazne od 3.000 do 8.000, predviđene kazne iznose od 10.000 do 30.000 KM za prekršaj koji napravi pravna osoba kao i korisnik komunalne usluge i to ako izvrši neovlašteno priključenje na komunalnu infrastrukturu, ako neovlašteno interveniše na komunalnoj infrastrukturi.

Konaković kaže da svakodnevno dobija izvještaje s terena koji govore o velikom broju nelegalnih priključaka, a ekipe vodovoda ih isključuju, ovim su izmjenama Zakona drastične kazne.

Naglašava da je rekonstrukcija vodovodne mreže neophodna i da za sada druga nema drugih sredstva osim kredita IBRD-a, koji je najpovoljniji i pregovori će biti intenzivirani.

Nagovijestio je da bi radovi mogli počeli u proljeće, a za rekonstrukciju vodovodne mreže i lokalne zajednice su zainteresirane, a jedna od njih je Općina Novo Sarajevo.

- Rješavanje vodovodne mreže bit će potez broj jedan u 2016.godini Vlade KS-a ko god bude na njenom čelu. To je plan koji ćemo završiti u naredne dvije do tri godine, a cilj je stabilno i kontinuirano snabdijevanje vodom bez redukcija - kazao je Konaković.

Govorio je i o računima s visokim iznosom koji dolaze građanima, te kazao da su  ti računi jedan problem, „ali da umanjenje računa po isporuci ne bi trebalo postojati, jer kada nema vode onda se ona ne naplaćuje“. On smatra da bi trebalo da se naplaćuje samo ono što korisnik upotrijebi.

To jeste problem, kaže Konaković, naši vodomjeri ili veliki dio nepostojanja vodomjera u KS-u su dodatno otežavajući faktor za cjelokupnu reformu i preduzeća i sistema naplate, i u tu svrhu će investirati novac za kupovinu 300 elektronskih vodomjera za velike privredne potrošače, a koji će pokazati ko manipuliše s vodom.

- S pravom se ljudi bune, mi u prijestolnici Sarajevu nemamo vodu i to ne možemo objasniti ni turistima a ni građanima KS-a prije svega, ali to je borba koja zahtijeva sve vrijeme - naglašava.

U svakom slučaju, kaže Konaković, neće doći do smanjenja cijene isporuke vode, ali neće doći ni do povećanja cijene vode.

Zakonom o prekršajima propisano je da se kazna za fizičku osobu ne može propisati u iznosu nižem od 30 KM, za odgovornu osobu u pravnom subjektu u iznosu nižem od 50, za pravnu osobu u iznosu nižem od 500, a za osobu koja obavlja samostalnu poslovnu djelatnost - obrt u iznosu nižem od 100 KM. Također se za prekršaj propisan zakonom kazna može propisati za fizičku osobu do 10.000, za odgovornu osobu u pravnom subjektu do 20.000, a za pravnu osobu do 200.000 KM. Po ranijem zakonu maksimalna kazna za fizičku osobu mogla je iznositi 1.500, za odgovornu osobu u pravnom subjektu 3.000, a za pravnu osobu 15.000 KM.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.