SARAJEVO

Projekt "Ars Aevi" zaslužuje Nobelovu nagradu

Deklaraciju potpisale 72 javne bh. ličnosti

Autor:A. T.

11.10.2015

Zvanični prijedlog kandidature Projekta "Ars Aevi" za Nobelovu nagradu za mir 2018. godine potpisan je jučer u Sarajevu. 

Moćna kampanja

Potpisnici Deklaracije kandidature su 72 javne bh. ličnosti koje su još 2011. podržale vrijednosti tog projekta. U Art Depo Kolekcije "Ars Aevi" jučer su došli mnogi od njih da bi lično potpisali Deklaraciju, a oni koji su u tome bili spriječeni poslali su saglasnost i znak podrške. 

Kako je kazao Enver Hadžiomerspahić, osnivač i voditelj projekta, to je prvi korak u pravcu moćne internacionalne promotivne kampanje koja će biti realizirana u naredne dvije godine.

- Planirano je da muzej "Ars Aevi" bude izgrađen i inauguriran do 2018. godine. Bilo bi stvarno lijepo da u trenutku inauguracije muzeja slavnog arhitekte Renca Pjana, Sarajevu i projektu "Ars Aevi" bude uručena Nobelova nagrada. Imamo na raspolaganju tri godine i paralelno s izgradnjom muzeja moramo raditi na svjetskoj promociji kandidature. U narednom periodu potpise će dati najznačajniji umjetnici svijeta - istakao je on.  

Pozitivan način

Pravo na kandidaturu za Nobelovu nagradu imaju pojedinci i institucije, a da bi nadležna komisija kandidaturu uzela u obzir, ona mora biti podržana od niza uvaženih ličnosti i eksperata iz cijelog svijeta. 

- I sama kandidatura i promocija "Ars Aevija", uz podršku bh. javnih ličnosti i svijeta, omogućava nam da se dugoročno predstavimo na pozitivan, kulturan i afirmativan način - istaknuo je Hadžiomerspahić. 

Dosadašnji potpisnici

Dosadašnji potpisnici kandidature, između ostalih, su Jasna Diklić, Jovan Divjak, Jasmin Duraković, Zenit Đozić, Ognjenka Finci, Gradimir Gojer, Zdravko Grebo, Nela Hasanbegović, Mladen Jeličić Troko, Ademir Kenović, Peđa Kojović, Adil Kulenović, Almir Kurt, Dino Mustafić, Damir Nikšić, Hidajet Repovac, Vedrana Seksan, Besim Spahić, Dino Šaran, Boris Šiber, Danis Tanović i Nermin Tulić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.