SARAJEVO

SARAJEVO U grčevitoj borbi za fotelje ministri DF-a pohrlili raspisivati konkurse i javne pozive

Ne jenjava stranačko zapošljavanje u Kantonu

A. NALO

17.10.2015

Ne jenjava stranačko zapošljavanje u Kantonu. Indikativno je da najviše konkursa i javnih poziva raspisuju ministri iz DF-a. Rukovodeći ljudi iz stranke Željka Komšića, pod krinkom opozicionara, nakon što je postalo izvjesno da će morati napustiti vlast i u KS, navrat-nanos imenuju članove upravnih i nadzornih odbora, direktore u javnim i komunalnim preduzećima, školama, zdravstvenim ustanovama... Kako otkrivaju naši izvori, ovim uhljebljivanjem kadrova DF želi stvoriti pozicije za blokadu eventualne buduće parlamentarne većine. 

Novi članovi

Javni pozivi raspisuju se preko noći, a istom brzinom smjenjuju se postojeći i biraju novi članovi nadzornih i upravnih odbora. Na udaru su i direktorske fotelje u kulturnim i zdravstvenim ustanovama, javnim preduzećima... 

emira-tanovic-mikulec

Tanović-Mikulec: UO i NO u zdravstvu

Tako, naprimjer, ministrica DF-a u Vladi Emira Tanović-Mikulec koristi svaki dan svog mandata da od nepodobnih očisti zdravstvene ustanove te “instalira” DF-ove poslušnike, i to postavljajući ih na čelo upravnih i nadzornih odbora. Na jednoj od posljednjih sjednica krenulo se u proces imenovanja desetaka članova UO i NO u zdravstvenim ustanovama.

Također, ona je raspisala i konkurs za izbor direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, vanbudžetskog fonda koji raspolaže s oko 350 miliona KM.

Međutim, tu se grčevita borba za fotelje ne završava. Plijen vide i u novoformiranom Centru za kulturu, gdje je u toku izbor direktora. Ministar kulture i sporta Samer Rešidat (DF), kako saznajemo, pod svaku cijenu želi progurati i što prije postaviti Marija Pejića. 

samer-residat

Rešidat: Institucije kulture 

Navodno je Vladi prijedlog za imenovanje Pejića već dostavio, ali to postavljenje nije razmatrano. Na tu poziciju prijavilo se još kandidata poput Emira Nuhanovića, ali, navodno, Pejićeva je prednost to što je član DF-a.  

 Izbor direktora

U resoru ministra Rešidata ovih dana raspisan je i konkurs za izbor direktora JU Muzeja Sarajevo, na čijem je čelu do sada bila Amra Madžarević. Za ovu poziciju konkurs je raspisan 9. oktobra, a odobrenje su dali v. d. članova Upravnog odbora. U oblasti kulture aktuelan je i poziv za izbor direktora Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa (ZZKHPN) KS.
 

Izbor članova UO KAP-a

Osim toga, Vlada KS raspisala je i javni oglas za imenovanje predsjednika i četiri člana Upravnog odbora Kantonalne agencije za privatizaciju (KAP). Nakon toga, bit će raspisan i konkurs za izbor direktora ove kantonalne institucije. Dobru priliku za zapošljavanje iz Vlade KS vide i u svojim javnim preduzećima, od kojih većina posluje s milionskim dugovanjima. Tako će na jasle „Toplana“ uskoro doći još jedan direktor, i to za tehničke poslove i marketing.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.