SARAJEVO

SAVJET EVROPE Eliminisati neravnopravnost polova kao uzrok nasilja

Ministarska konferencija održava se u Sarajevu

Srna

20.10.2015

Provođenje Istanbulske konvencije kao prvog dokumenta u svijetu koji je prepoznao neravnopravnost polova kao uzrok nasilja nad ženama i nasilja u porodici i koji definiše načine kako da se ovaj uzrok eliminiše tema je današnje ministarske konferencije koja se održava u Sarajevu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac podsjetila je da je BiH šesta zemlja članica Savjeta Evrope koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju, u novembru 2013. godine.

- U julu ove godine Savjet ministara BiH usvojio je Okvirnu strategiju za implementaciju Istanbulske konvencije - rekla je Borovčeva novinarima.

Prema njenim riječima, cilj današnje konferencije, koja se održava u okviru predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope, jeste da BiH kao zemlja predsjedavajuća Komitetom pokaže i motiviše i ostale članice Savjeta Evrope da prenesu svoja iskustva u primjeni ove konvencije.

- Kroz niz aktivnosti BiH je uspjela da pokaže da nasilje nad ženama i nasilje u porodici nisu više privatni, nego društveni problem. Mnogi akteri u društvu kao što su policija, sudstvo, centri za socijalni rad kroz Strategiju uključiće se u rješavanje ovog bolnog pitanja - zaključila je Borovčeva.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti polova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Isaković upozorio je da se u BiH bilježi porast nasilja u porodici, odnosno porast broja prijavljenog nasilja.

On je dodao da će parlament u okviru svojih nadležnosti nastojati da utiče na ostvarivanje ravnopravnosti u BiH.

Predstavnik Sigurne mreže, nevladine organizacije koja okuplja 28 organizacija iz cijele BiH, Jasmina Mujezinović naglasila je da institucije, posebno na nivou BiH, treba da shvate da je krajnje vrijeme da se počne sa prevencijom nasilja u porodici.

Novinarima se obratila i predstavnik Direkcije za pravdu i ljudsko dostojanstvo Savjeta Evrope Bridžit Okland, koja je ukazala na potrebu provođenja Istanbulske konvencije i pozvala sve zemlje članice Savjeta Evrope da što prije ratifikuju ovu konvenciju.

Konferenciju "Primjena Istanbulske konvencije Savjeta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici" organizovali su Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Agencija za ravnopravnost polova BiH i Odjeljenje za evropsku socijalnu povelju Savjeta Evrope.

Učesnici skupa su predstavnici zemalja Članica Savjeta Evrope te domaćih i regionalnih institucija za ljudska prava i ravnopravnost polova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.