SARAJEVO

POJAČANA KONTROLA Zbog krađe vode isključeno 30 potrošača

Tim za praćenje smanjenja dugovanja isporučene i potrošene vode

Fena

20.10.2015

Samo u prvom mjesecu pojačanih kontrola, isključivanja  nelegalnih priključaka te uvođenja u sistem novih korisnika na vodovodnu mrežu, septembarska faktura "Vodovoda i kanalizacije" bilježi 335.000 kubika više potrošene vode nego u prethodnom mjesecu, a to znači veći prihod od oko 400.000 KM.

Od 503 pregledana potrošača, na njih 123 evidentiran je neki oblik manipulacije na vodovodnoj infrastrukturi. Zbog krađe vode isključeno je 30 potrošača, neki od njih su nakon plaćanja obračunatog paušala za posljednju godinu ponovo uključeni, 14 korisnika je izvršilo prepravku instalacija i sami su otklonili manipulacije, a u sistem je evidentirano 43 nova potrošača vode.

Ovi podaci su danas izneseni na sastanku Tima za praćenje smanjenja dugovanja isporučene i potrošene vode za pravna lica i praćenja smanjenja i uklanjanje nelegalnih priključaka na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Premijer KS Elmedin Konaković ohrabren je pokazateljima i kaže da to potvrđuje da su na dobrom putu i da su pogodili u suštinu problema.

- To dokazuje da gdje god se uloži napor, stvara se mogućnost uklanjanja crnog tržišta i ubiranja prihoda. U utaji potrošnje vode niko ne smije biti pošteđen, dinamiku kontrola ćemo uvećavati jer podaci sa terena pokazuju da ima mnogo velikih potrošača koji trebaju biti uvedeni u sistem", istakao je Konaković.

Kako su naveli nadležni iz ovog komunalnog preduzeća, u spomenutom periodu ugrađeno je 500 sigurnosnih kodiranih plombi, a Vlada KS-a je osigurala 50.000 KM za nabavku elektronskih vodomjera koji detektuju svaki oblik manipulacije na vodomjerima i vrlo brzo će biti ugrađeni na pojedinim vodomjerima velike potrošnje.

Trenutno na ovim kontrolama rade tri tima iz "Vodovoda i kanalizacije" a, kako naglašavaju u ovom preduzeću, uskoro treba biti formirano posebno odjeljenje koje će se samo baviti ovim poslovima.

U narednom periodu najavljena je pojačana kontrola pravnih lica, a puni efekti ovih aktivnosti mogu se očekivati na proljeće i ljeto sljedeće godine kada se bilježi inače povećana potrošnja vode, saopćila je Pres-služba KS-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.