SARAJEVO

Ilidža dobila prvi vrtić nakon dvije decenije

Objavljen konkurs za prijem mališana

Autor:F. MUSTAFIĆ

31.10.2015

Menadžment JU „Djeca Sarajeva“ raspisao je poziv za prijem djece u vrtić „Lužani“ na Ilidži. Time će se konačno koliko-toliko riješiti dugogodišnji problem roditelja ove općine. Svoje mališane godinama su bili primorani slati u privatne vrtiće budući da na Ilidži nije postojao nijedan vrtić izuzev „Radosti“ u Hrasnici, koji je popunjen. 

Dvije grupe  

Iako zgrada vrtića u Lužanima u potpunosti nije sanirana, jedan dio je adaptiran i bit će spreman krajem novembra da primi prvu djecu. Kako saznajemo, u vrtić će poći dvije odgojne grupe djece uzrasta od šest mjeseci do polaska u školu, ali još nije poznato koliko je to djece. 

- Odgojne grupe će se formirati prema pedagoškim standardima, a prema vrsti zaprimljenih prijava i uzrastu djece. Prioritet kod prijema imat će djeca bez roditelja, samohranih roditelja, s poteškoćama u razvoju, djeca koja dolaze iz porodica lošijeg imovinskog stanja, nezaposlenih roditelja... - rečeno je iz JU „Djeca Sarajeva“.

Osim toga, ova javna ustanova objavila je i poziv za prijem 34 nova uposlenika da bi u vrtiće moglo poći oko 300 djece s liste čekanja.

Pedagog i psiholog

Kako saznajemo, neki od odgajatelja koji budu primljeni radit će i u vrtiću „Lužani“. U JU „Djeca Sarajeva“ bit će primljeni 22 odgajatelja, sedam spremačica, pedagog, psiholog, knjigovođa i vozač. 

Ograda oko vrtića 

Trenutno se završavaju finalni radovi na vrtiću „Lužani“, čisti se i uređuje dvorište, a uposlenici JU “Djeca Sarajeva” opremit će adaptirane prostorije. Načelnik općine Ilidža Senaid Memić obećao je da će Općina izgraditi ogradu oko vrtića, što će biti njen poklon za useljenje prvih mališana u obnovljenu zgradu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.