SARAJEVO Održan mirni skup i potpisivanje peticije u znak podrške palestinskom narodu

Udruženje Palestinske zajednice u BiH

Fena

Udruženje Palestinske zajednice (UPZ) u Bosni i Hercegovini danas je u Sarajevu organiziralo potpisivanje peticije za zaustavljanje izraelske agresije na Palestinu i kršenja temeljnih ljudskih prava, u kojoj se, istovremeno, osuđuje zločin nad palestinskim narodom.

Veliki broj građana pristupio je potpisivanju peticije na platou ispred sarajevske Katedrale u znak podrške legitimnim zahtjevima i ciljevima naroda Države Palestine. Pismo peticije, koja polazi od temeljnih civilizacijskih vrijednosti - prava na život, slobodu, mir i suživot, bit će, uz potpise podrške, upućeno generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Ban Ki-moonu.

- Želimo da skrenemo pažnju međunarodnoj zajednici, američkoj administraciji i Evropskoj uniji da se fokusiraju na "zaboravljeni narod" u okupiranoj Palestini, gdje se nastavlja teror izraelske okupatorske vlade i vojske u Jerusalemu i svim palestinskim gradovima gdje se svakodnevno "dešavaju planirane smrtne kazne", bez suđenja - kazao je novinarima predsjednik UPZ-a u BiH dr. Majed Maarouf.

Naveo je da izraelske okupatorske vlasti vlastite zločine "pokrivaju" lažnim optužbama na račun palestinske djece, žena i mladića, upozoravajući da je od početka oktobra ubijeno više od 70 Palestinaca pred očima cijelog svijeta, a da je, istovremeno, izostala bilo kakva reakcija ili inicijativa da bi se najnoviji talas zločina zaustavio.

Predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinskog prijateljstva Avdo Hebib ukazao je na "licemjerstvo međunarodne zajednice, ali i neophodnost hitnog djelovanja na planu zaustavljanja terora nad palestinskim narodom koji je već duže od 65 godina živi u logorima".

Pridružio se osudi šutnje međunarodne zajednice te dao podršku zahtijevima upućenim s mirnog skupa.

Hebib je dodao da o "licemjerstvu međunaordne zajednice svjedoči oko 70 rezolucija koje su donesene u Organizaciji ujedinjenih nacija (OUN), od čega gotovo nijedna nije provedena, a da niko zbog toga nije odgovarao".

NA VRH

Podijeli članak na