SARAJEVO

Planinari iz mahala su podmazivali skije uljem

STARO SARAJEVO Kako se razvijao popularni sport u gradu

A. NALO

8.11.2015

Savremeno skijanje potječe iz Skandinavije, a popularizirano je u 19. stoljeću. Riječ skija je norveškog porijekla i znači drvena daska. 

- Ove daske kod nas su stigle s Austro-Ugarima. Oni su je koristili i za vojne potrebe, jer je Austrija, kao planinska zemlja, imala odrede obučene za borbu u tim uvjetima – govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Lovački dom

U našoj zemlji idealno mjesto za razvoj ovog sporta bila je Jahorina zbog konfiguracije tla i blizine Sarajevu. Kako su se osnivali lovački domovi i planinarska društva, počele su se praviti i prve skije. Tada nije bilo lako doći do Jahorine ili neke druge planine. Ali, nije bilo mahale a da nije imala nekog planinara. Oni su imali i ključnu ulogu u popularizaciji ovog sporta. Sami su ih pravili i podmazivali uljem da bi bile brže. 

- Sa prvim većim snjegovima planinari bi sa skijama izlazili i spuštali se niz svoje ulice. Čak su se po Sarajevu organizirala i takmičenja. Organiziralo ih je Planinarsko društvo “Igman”. Čak bi postavljali i mali ski-lift, koji su takmičare vukli na vrh padine – navodi Garibija.

Veliki zaljubljenik

Ovakvih takmičenja bilo je po cijelom Sarajevu, a najveću popularnost sport duguje Sarajevskom smučarskom klubu, koji je osnovan 1928. godine. Upravo je iz tih krugova najveća legenda sarajevskog skijanja Jovan Babić Čigi. Bio je veliki zaljubljenik u ovaj sport, a svoju ljubav prenosio je i na veliki broj osnovaca. Preminuo je mlad, a Sarajevski smučarski klub organizirao je i memorijalno takmičenje koje je nosilo njegovo ime.

Najhrabriji se spuštali s vrha Bjelašnice 

- Najhrabrije Sarajlije išle su na spuštanje s vrha Bjelašnice, tačnije od meteorološke stanice. Kada je Sarajevo dobilo organizaciju Olimpijade, došlo je do nagle popularizacije skijanja. Naš grad je dobio velike skijaške centre na Igmanu, Bjelašnici i Jahorini. Ali, do danas, zbog skupe opreme, žičare, terena, smještaja i prijevoza, većina ne može sebi priuštiti ozbiljno bavljenje ovim sportom pa i ne čudi što nemamo zapažene rezultate – ističe Garibija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.