SARAJEVO

SKUPŠTINA KS Usvojen Nacrt budžeta u iznosu od 690.690.000 KM za 2016. godinu

Osma radna sjednica

A. JAMAKOVIĆ

12.11.2015

14:45 U završnoj riječi premijer Konaković je odgovorio na pitanja zastupnika te kazao da je prava reforma kada inspekcija počne ozbiljno raditi odnosno kad bude suzbijena korucija u policiji i zdravstvu. 

-  Kada radimo obnovu vodovoda ozbiljno računamo i na sredstva ovog preduzeća - dodao je Konaković. 

Nacrt budžeta KS za 2016. godinu u iznosu od 690.690.000 KM je usvojen i bit će upućen u javnu raspravu u trjaanju od 28 dana. 

14:40 Zvonko Marić iz SBB-a je kazao da će ova stranka podržati nacrt te napomenuo da kapitalna ulaganja i nisu baš takve vrste. 

- Jedna od najvećih stavki su uduženja radnika, povećani su i izdaci za materijalne troškove, opremanje... Nacrt se pravi na način da institucije moraju opravdati ulaganja, a ne da pojedine misle da je dovoljno samo to što su važne i da ne moraju ništa raditi. Dobro bi bilo pojačati aktivnosti za nagodbu sa radnicima koji su tužili - kazao je Marić. 

Predsjedavajući Skupštine KS Sejo Bukva (DF) kazao je da se u budžetu trebalo naći mjesta za obnovu Ledene dvorane te više uložiti u sport.

- Rukomet se gasi, odbojka i košarka su u krizi. Zašto nemamo stipendiranje vrhunskih mladih sportista - kazao je Bukva.

13:58 Zastupnik Predrag Kojović (NS) kazao je da se nacrt budžeta može posmatrati iz dvije perspektive. 

- Ako kažemo da su raniji bili dobri, onda je ovaj odličan. Međutim, ako generalno gledamo upravljanjem budžetom, onda nije dobro. Budžet je način da se proširi poreska baza što nije dobro. Država mora investirati u realni sektor, a jedan od načina je taj da se firmama u KS vrati dio sredstava i da ih se obaveže da ih potroše u proširenje proizvodnje - kazao je Kojović. 

Nakon jednosatne pauze za ručak, sjednica je nastavljena. 

12:10 U toku je rasprava o Nacrtu budžeta KS za 2016. godinu. Nakon uvodnog izlaganja ministra finansija KS Jasmina Halebića u kojem je kazao da će budžet biti oko 700 miliona KM, obratio se i premijer KS Elmedin Konaković. On je kazao da će glavni prioriteti u budžetu biti obnova vodovodne mreže, a zatim i materijalno ospoboljavanje policije KS. 

Od kapitalnih projekata istaknuo je izgradnju vertikalnog prijevoza na stazama na Bjelašnici. 

10:57 Zastupnica SDP-a Segmedina Srna-Bajramović zatražila je tematsku sjednicu o sigurnosti u KS. Zvonko Marić (SBB) je pokrenuo inicijativu da se pojača kontrola vozila na cestama, jer kako je kazao mnogi voze bez registarskih oznaka.

Ismir Jusko (SBB) zatražio je da se spriječi menadžment Centra za sport i rekreaciju da povećava cijene usluga. 

Bibija Kerla (DF) predložila je osnivanje fonda za pomoć ugroženim stanovnicima Kantona te kazala da bi zastupnici od svog paušala za ovu namjenu mogli izdvojiti deset posto. 

10:41 Počela je osma radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo, na dnevnom redu sjednice je Nacrt budžeta za 2016. godinu u iznosu od 690.690.000 KM.

Budžet je ocijenjen realnim, a konstatovano je zaustavljanje rasta plaća, veća i efikasnija kontrola rashoda te ostvarenje prihoda u skladu s najavljenim projekcijama Federalnog ministarstva finansija BiH.

Također, na sjednici bit će razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice s djecom.

Budući da je postojala mogućnost ostvarivanja istih prava kroz različite zakone više puta, nacrt tog zakona će regulirati da se prava ne mogu ostvariti, ukoliko se ista ostvaruju po drugom zakonu.

Također, Skupština će danas razmatrati i Nacrt poslovnika Skupštine Kantona Sarajevo.

Prije početka zasjedanja učenjem Fatihe i na prigodan način odata je počast Adnanu Solakoviću, šefu Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost BiH koji je umro prije četiri dana. 

U toku je prva tačka dnevnog reda, zastupnička pitanja i inicijative. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.