SARAJEVO

OŠ "Grbavica 1": Đaci bez pomoći nastavnika uče informatiku, fiziku i moju okolinu

Jedina škola u BiH koja primjenjuje SOLE metodu učenja

A. ČENGIĆ

8.12.2015

Nastavnici Osnovne škole "Grbavica 1" na konferenciji "Informaciono-komunikacione tehnologije u nastavi", koja je održana u Novom Sadu, predstavili su novi model u pristupu učenju SOLE (Self Organized Learning Environment), odnosno samoorganizirano okruženje za učenje.

Laptopi i tableti

Riječ je o projektu u kojem učenici samostalno uče koristeći se internetom, a na kojem su radile nastavnice Meada Reko, Sanela Bašalić i Amela Toholj, uz podršku direktora Omera Begovića i nastavnika informatike Esada Avdića. Time su postali prva i jedina škola u našoj zemlji koja primjenjuje ovu metodu učenja. 

- Cilj projekta je da djeca postanu informatički pismena, odnosno da nauče samostalno koristiti računar, bez pomoći učitelja. Bolje će naučiti engleski jezik, koristiti čat i tražilice, a sve u potrazi za odgovorima - kazala je Reko.

Da bi se SOLE primjenjivao u školama, osim nastavnika informatike, potrebno je osigurati učionicu s laptopima ili tabletima te bežičnom konekcijom. 

- U našoj školi realizirani su ogledni časovi s primjenom ove metode iz predmeta Fizika, Tehnička kultura i Moja okolina. Učenici su radili u grupama koje su imale po dva tableta, a pitanja smo postavljali putem projektora - istakla je Bašalić.

Sigurnost učenika

Tokom primjene ove metode nastavnik vodi računa o sigurnosti učenika na internetu tako što na laptopu prati njihov rad i daje im smjernice.

- Djeca, uz našu minimalnu intervenciju, sama otkrivaju i usvajaju znanja, pri tome se oslanjaju na vlastitu znatiželju. Uz sve to jedni druge podučavaju i sarađuju - zaključuje Toholj.

Pozitivna reakcija roditelja 

Direktor Begović istakao je da su reakcije roditelja pozitivne i da su djeca prihvatila SOLE projekt.

- Svaki dan tehnologija uzima sve više maha i djeca trebaju biti informatički pismena. Đaci itekako mnogo mogu naučiti radeći samostalno, organizirati učenje i postići obrazovne ciljeve - kazao je Begović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.