SARAJEVO

Na opasnoj raskrsnici kod Doma pisaca bit će postavljen semafor

Rješavanje problema na spoju ulica Tešanjska i Kranjčevićeva

A. HURKO

9.12.2015

Na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Tešanjska, u blizini Doma pisaca, uskoro bi trebali biti postavljeni semafori. Ovo su za „Avaz“ jučer potvrdili Zdenko Pavlović i Tarik Bašović iz Ministarstva saobraćaja KS. Oni su jučer bili na ovoj raskrsnici i ustanovili da je neophodno postaviti semafore. 

Veća sigurnost

Na taj način bio bi riješen i dugogodišnji problem na ovoj veoma frekventnoj raskrsnici, na kojoj su se često dešavali udesi, a pješaci su imali problem prilikom prelaska ulice. 

Sugrađanka Mirala Velibašić, koja svakodnevno prelazi ovu raskrsnicu, kaže da je pješacima, posebno u vrijeme špice, veoma opasno kretati se. 

Ležeći policajci

- Na svakoj raskrsnici trebaju postojati semafori. Građani će tako biti sigurni prilikom prelaska. Nadam se da će i na ovoj raskrsnici, radi veće sigurnosti, što prije biti postavljeni ti uređaji - kazala je Velibašić.

mirala-velibasic

Velibašić: Vrijeme špice

S obzirom na to da se u blizini nalazi OŠ "Isak Samokovlija", v. d. direktorice Mirsada Jaganjac rekla nam je da bi i roditelji, ali i nastavnici odahnuli kada bi semafori bili postavljeni. 

- Svima nam je poznato kako su djeca nepredvidiva, a da ih to prilikom prelaska ulice nekada može i koštati. Ležeći policajci nisu dovoljni da bi se usporio saobraćaj, posebno ne na ovoj opasnoj raskrsnici - rekla je Jaganjac. 

Potrebna analiza saobraćaja

Iz Ministarstva saobraćaja KS kazali su nam da su svjesni koliko je ova raskrsnica opasna te da trebaju nešto uraditi. 

- Da bismo postavili semafor, potrebno je izdvojiti novac iz budžeta. Također, neophodan je i projekt koji je potrebno uraditi u saradnji s Mjesnom zajednicom i, u ovom slučaju, Općinom Centar. Potrebna je i analiza saobraćaja, koja će pokazati tačne parametre potrebne za usklađivanje semafora s postojećim - rečeno nam je u Ministarstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.