SARAJEVO

Gradonačelnici Sarajeva i Zagreba otvaraju 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market

Večeras svečano paljenje lampica

Fena

9.12.2015

Na poziv Grada Sarajeva i gradonačelnika Ive Komšića, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s predstavnicima Turističke zajednice Grada Zagreba posjetit će danas glavni grad BiH. Posjeta predstavnika Grada Zagreba je potvrda dugogodišnjeg prijateljstva i partnerstva između glavnih gradova BiH i R Hrvatske, temeljem Sporazuma o saradnji, potpisanog 2. aprila 2001. godine. 

Tom prilikom, dvojica gradonačelnika će večeras u 19 sati, na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, paljenjem lampica na bogato ukrašenoj jelki, svečano otvoriti 5. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market, čiji je počasni pokrovitelj Grad Sarajevo. 

Jelku visine 22 metra, u narednih mjesec dana na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, uz svjetleće dekoracije ukrašavat će i dio ukrasa koje je Turistička zajednica Grada Zagreba poklonila Gradu Sarajevu. Riječ je o dnevnim dekoracijama, tradicionalnim igračkama sa sjevera Hrvatske koje su uvrštene na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, a među kojima se nalaze licitarska srca, paprenjaci, ogledalca... 

Umjesto kupovine jelke, koju je Grad Zagreb htio pokloniti Gradu Sarajevu, gradonačelnik Ivo Komšić je predložio da se ta sredstva usmjere u dobrotvorne svrhe. Tako će sredstva u iznosu od 4.000 EUR-a biti donirana djeci oboljeloj od malignih bolesti i mališanima bez roditeljskog staranja, kako bi im na ovaj način makar malo uljepšali predstojeće božićne i novogodišnje praznike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.