SARAJEVO

Ministar Kurić ugostio reprezentativce karatea iz Karate kluba "Šampion"

Nagrada za sjajne rezultate na evropskom i balkanskom takmičenju

(A.U.)

15.12.2015

Ministar Kurić ugostio reprezentativce karatea iz Karate kluba "Šampion", nagradivši ih za fantastične rezultate na evropskom i balkanskom takmičenju

Ministar kulture i sporta Mirvad Kurić ugostio je danas takmičare KK "Šampion" koji su ujedno i reprezentativci Bosne i Hercegovine u karateu i njihovog trenera Denisa Muhovića. Takmičarke Mevlida Delić, Ena Gljiva, Marija Marijanović, Merisa Ćemo i takmičar Anes Čongo ostvarili su zapažene rezultate na Balkanskom prvenstvu u karateu ove godine. Takmičar KK "Šampion" Anes Čongo ostvario je prvo mjesto na ovom takmičenju, prvo mjesto na evropskom takmičenju i treće mjesto na svjetskom takmičenju održanom u Sjedinjenim Američkim Državama ove godine. Tim povodom ministar Kurić nagradio je klub simboličnom novčanom nagradom uz želju da  nastave sa još boljim rezultatima.

Denis Muhović zahvalio se Ministarstvu kulture i sporta bez čije pomoći ovi rezultati ne bi bili mogući. Naveo je da je KK "Šampion" prvak u seniorskoj konkurenciji takmičara i da su ekipni prvaci BiH. Istakao je da je najveći problem karate klubova nedostatak finansijskih sredstava potrebnih za pripremu takmičara i odlaske na balkanska, evropska i svjetska tamičenja.

Ministar Kurić ovom prilikom naveo je da je neophodno promovisati sportiste sa ovako izvrsnim rezultatima. Takmičari poput Anesa Čonge ne smiju imati nedoumice da li će uopšte moći otići na takmičenje zbog nedostatka novca. Istakao je i da će kriterij pri finasiranju sportskih klubova i pojedinaca iz budžeta Ministarstva kulture i sporta KS biti isključivo ostvareni rezultati na tamičenjima i da su medalje pokazatelj kvalitete jednog kluba.

Razgovarano je i o problemu infrastrukture u sportu i nedostatku prostora za treniranje takmičara. Ministar je naglasio da sva sufinansiranja Ministarstva u opštinske projekte infrastrukture treba iskoristiti za trenažne procese i dati ih na raspolaganje klubovima koji imaju ovaj problem.

KK "Šampion" zahvalio je ministru na prijemu i izrazio želju za daljom suradnjom sa Ministarstvom kulture i sporta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.