SARAJEVO

Nenadić: Nećemo se štedjeti u borbi protiv korupcije u pravosuđu i upravi

Ministar pravde i uprave KS

E. DRAGUNIĆ

16.12.2015

Prilikom dolaska u Vladu KS prije tri sedmice, kao najvažniji cilj u svom radu najavio sam odlučnu i bespoštednu borbu protiv svih oblika neefikasnosti i korupcije u pravosuđu i upravi. Cilj nam je efikasno pravosuđe s nultom tolerancijom na korupciju. Javna uprava, također, mora biti ekonomičnija i efikasnija i potpuno u službi građana.

Rješavati probleme

Ovo je u razgovoru za „Dnevni avaz“ rekao Mario Nenadić (SBB), ministar pravde i uprave KS, koji je kazao da je u pogledu ovih ciljeva i Vlada veoma jasna i odlučna.

- Borba protiv korupcije, borba za javnu, transparentnu i učinkovitu javnu upravu, to je naš cilj. Već smo poduzeli određene korake s ciljem unapređenja stanja u ovim oblastima - kazao je Nenadić.

Za javnu upravu u KS kaže da je prilično složena jer postoji veliki broj ministarstava, upravnih organizacija, javnih preduzeća. No, kako kaže, građani moraju biti na prvom mjestu, bez obzira na probleme u administraciji.

- Ono što građani od nas očekuju jeste transparentna i efikasna uprava. To znači brzo rješavanje njihovih konkretnih problema i zahtjeva na zakonit i transparentan način. Troma i neefikasna uprava nikome nije od koristi - rekao je Nenadić.

Paralelni procesi

Ministar tvrdi da će se u narednom periodu morati voditi dva paralelna procesa. S jedne strane, kaže on, i u upravi i pravosuđu morat će se ubrzati rješavanje neriješenih predmeta i zahtjeva.

- Također, nastavit ćemo rad na strateškim dokumentima i reformama koje će doprinijeti uređenju stanja i primicanju evropskim standardima. Moja je vizija postizanje što bolje koordinacije i unapređenje saradnje u oblasti pravosuđa, uprave i lokalne samouprave, a posebno uvažavajući činjenicu da od reformi u javnoj administraciji i pravosuđu zavise u značajnoj mjeri i reforme unutar evropskih integracija u drugim važnim oblastima - rekao je ministar.

Ne zapošljavati bez svrhe

- Protiv sam zapošljavanja koje nema konkretnu svrhu. Želimo dovesti u vezu ciljeve i potrebe. Moramo vidjeti da li će povećan broj zaposlenih u upravi i pravosuđu rezultirati efikasnošću i ekonomičnošću u tim oblastima. Tako da u kontekstu novog zapošljavanja mora postojati veza između ciljeva, procjena, potreba i mogućnosti, na čemu trenutno radim sa svojim saradnicima i nadležnim institucijama - istakao je Nenadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.