SARAJEVO

SKUPŠTINA KS: Usvojene izmjene i dopune odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja

Pojedini zastupnici su predložili izmjene zakona

Autor:A. JAMAKOVIĆ

21.12.2015

18:05 Skupština KS je usvojila izmjene i dopune odluke o legalizaciji građevina izgrađenih bez odobrenja.

Nije usvojen finansijski  izvještaj o radu "Gerentološkog centra" za 2014. godinu. Programi rada za 2015. godinu šest kantonalnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite dobili su podršku zastupnika.

Izvještaj o stanju oblasti zapošljavanja za 2014. godinu nije dobio podršku zastupnika.Tim je današnja sjednica Skupština KS završena.  

16:52 Skupština KS je jednoglasno dala saglasnost Gradskoj upravi da koristi imovinu GRAS-a za potrebe obnove Trebevičke žičare.

Nakon rasporave o davanju saglasnosti preduzeću ZOI 84 za upisivanje hipoteke na nekretnine u vlasništvu radi kreditnog zaduženja, ova tačka je povučena s dnevnog reda i bit će pripremljena za narednu sjednicu. 

15:59 Nacrt zakona o zaštiti od buke KS je usvojen kao i nacrt zakona o turizmu u KS za koji će javna rasprava trajati 30 dana.

Na dnevnom redu je 6. tačka - Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na osnivanje prava građenja na nekretninama u vlasništvu KS na kojima je kao nosilac prava raspolaganja upisan GRAS i to u korist Grada Sarajeva, a zbog revitalizacije Trebevićke žičare. 

13:34 Nacrt izmjena i dopuna zakona o komunalnoj čistoći je uvojen i upućen u javnu raspravu u trajanju od 15 dana. Trenutno je u toku pauza za ručak nakon čega će zasjedanje biti nastavljeno. 

13:10 U toku je rasprava o prijedlogu zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko kazao je da su u izradi ovog zakona učestvovali eksperti iz OHR-a i Evropske unije te da je cilj zakona onemogućiti uplitanje politike u rad Uprave policije.

- Zakonom će se precizirati nadležnosti ministra i komesara, discilpinska odgovornost komesara...- kazao je Jusko.

Pojedini zastupnici su predložili izmjene zakona, a neke se odnose i na definiranje sukoba interesa Nezavisnog odbora.

Premijer Konaković je kazao da se slaže sa primjedbama te kazao da će korigirati prijedlog i pripremiti ga za narednu sjednicu tako da je ova tačka povučena s dnevnog reda. 

12:14 Odgovarajući na pitanja zastupnika premijer KS Elmedin Konaković kazao je da  kada je riječ o redukcijama vode, posebno problematično u naseljima Panjina Kula, Sedrenik i Grdonj.

- Gore su redukcije svaku noć, a razlog je vodovodna mreža koja je u veoma lošem stanju. Prilikom projekta sanacije počet ćemo upravo od tih naselja pa prema Vogošći - kazao je Konaković.

On je kazao kazao da neće biti upitno grijanje ove sezone u KS.

- Očekujemo da bi naredne godine moglo pojeftiniti grijanje u oba preduzeća ukoliko se trenutni trend naplate nastavi - pojasnio je Konaković. 

11:29 Na dnevnom redu današnje sjednice Skupština KS bi trebala potvrditi odluku Vlade KS da se prostor Trebevičke žičare ustupi Gradskoj upravi. U izjavi za medije ministar saobraćaja KS Mujo Fišo kazao je da će Grad prostor nekadašnje Trebevičke žičare dobiti na 25 godina.

- U posljednjim razgovorima s donatorom iz Švicarske kazao nam je da neće biti upitna sredstva koja je planirao ukoliko bude usvojena ova odluka na sjednici - rekao je Fišo. 

U toku su zastupnička pitanja i incijative.

Sabina Čudić iz Naše stranke kazala je da je ova stranka na protokol Vlade predložila niz mjera protiv zagađenja zraka.

- Neke od tih mjera su uvođenje vnrednog stanja ili makar osiguravanje zaštitnih maki građanima - kazala je Čudić. 

11:00 Kako javlja "Avazov" reporter u zgradi Vlade KS ponovo ima struje te je nastavljena Sjednica Skupštine.

10:45 Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo zbog nestanka struje je prekinuta.

Kako je kazao "Avazov" reporter sjednica će početi nakon što se riješi problem s električnom energijom.

Novi zastupnici iz Saveza za bolju budućnost Fahrudin Pecikoza i Rasim Lakota jutros su položili zakletvu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.