SARAJEVO

ALARMANTNO Apel građanima Sarajeva da ne napuštaju svoje domove!

JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć

Al. Č.

21.12.2015

Zbog povećane koncentracije sumpor dioksida i štetnih materija koji se nalaze u smogu, iz JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS apeluju građanima da ne napuštaju niti provjetravaju svoje domove.  

Direktorica Zavoda KS prim. dr. Sena Softić – Taljanović kazala je za „Avaz“ da će građani već nakon nekoliko minuta boravka na zraku osjetiti glavobolju te probleme sa disanjem. 

- Ukoliko građani budu imali potrebu izaći vani, onda obavezno trebaju koristiti hiruršku masku, gazu preko koje ide šal kako bi zaštiti disajne puteve. Ovo se odnosi na hronične i zdrave osobe – kazalča je Softić – Taljanović.

Također, Softić – Taljanović navodi opasnost za visokorizičnu grupu djece i učenike osnovnih i srednjih škola.

- Djeca koja su prva smjena odlaze u školu u ranim jutarnjim, a druga se vraća  u kasnim večernjim satima. Ta populacija je izložena riziku od štetnih materija koje se nalaze u smogu. Na njih treba staviti akcenat jer oni su najnježnija populacija i najpodložnija oštećenju disajnih puteva. Zdravlje im je direktono ugroženo, također prisutan je istrah roditelja pustiti dijete u školu po ovakvom vremenu, ko im garantuje bezbijednost – ističe Softić – Taljanović.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.