SARAJEVO

Ugrađene staze za slijepe u sarajevskoj Ferhadiji

Završetak rekonstrukcije ulice do kraja godine

Fena

25.12.2015

Rekonstrukcija Ulice Ferhadija, na dionici od Ulice Čemaluša do Vječne vatre, odvija se planiranom dinamikom, a Općina Centar Sarajevo za realizaciju ovog projekta u budžetu za 2015. godinu izdvojila je 440.000 KM.

Završetak radova na terenu prvobitno je bio planiran do 8. januara 2016. godine, ali s obzirom na to da su vremenski uvjeti pogodovali izvođaču radova, rekonstrukcija ove ulice trebala bi biti završena i ranije, odnosno do kraja 2015. godine.

Većina radova na terenu je završena, uklonjene su stare betonske ploče, rekonstruisana je vodovodna mreža a priključcima, izmijenjen tamponski sloj i položene granitne ploče, saopćeno je iz Općine Centar.

Pri realizaciji ovog projekta, na inicijativu Udruženja slijepih Kantona Sarajevo, Općina Centar predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem prva je u Kantonu koja je pri rekonstrukciji ulica počela ugrađivati i taktilne vodilice za slijepe.

Direktor Udruženja slijepih Kantona Sarajevo Fikret Zuko, sa izvođačem radova, obišao je gradilište kako bi testirao vodilice i zrazio zadovoljstvo realizacijom projekta te dodao da su vodilice otporne na mraz, sol, a i na mašine koje će čistiti ulice od snijega.

- Općina Centar Sarajevo pruža razne oblike podrške našem Udruženju, a ugradnja vodilica je novi pristup, koji ima za cilj da se slijepim osobama omogući što samostalnije kretanje i veća socijalna uključenost. Nadamo se da će i druge općine, kako u Kantonu Sarajevo, tako i u BiH, slijediti primjer Općine Centar - naglasio je Zuko.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.