SARAJEVO

MUPKS Pojačane mjere bezbjednosti za doček Nove godine

Kanton Sarajevo

Fena

28.12.2015

Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) danas je u prostorijama Jedinice za specijalističku podršku upriličilo novogodišnje druženje s predstavnicima bh. medija.

Sudionike skupa pozdravili su njegovi domaćini - ministar unutarnjih poslova KS-a Ismir Jusko i policijski komesar generalni inspektor policije Vahid Ćosić, istaknuvši značaj suradnje s medijima radi pravovremenog i objektivnog informiranja javnosti o sigurnosno interesantnim temama i događajima te spremnost za unapređenje odnosa u tom segmentu.

Komentirajući novinarski upit u vezi s Prijedlogom zakona o unutarnjim poslovima KS-a, koji je neophodno uskladiti sa zakonom na federalnom nivou, Jusko je kazao da su svi amandmani u vezi s tim zakonom u međuvremenu ugrađeni u zakonski tekst, izražavajući očekivanje da će taj zakon proći skupštinsku proceduru bez ikakvih problema, odnosno da će dobiti podršku poslanika.

Podsjetio je da su ovim zakonom, među ostalim, definirana pitanja koja se tiču civilne kontrole MUP-a putem Nadzornog odbora, te finansijske neovisnosti polcijskog komesara, potcrtavajući da je veoma bitno da ovaj zakon što prije stupi na snagu i da MUPKS počne djelovati u skladu s njim.

Na upit u vezi s kontrolom motornih vozila koja ne ispunjavaju kriterij-normu euro-3, koja se tiče količine ispušnih gasova, a u kontekstu s aktuelnim visokim stepenom aerozagađenosti u KS-u, Jusko je kazao da MUPKS poduzima određene mjere u skladu s preporukama kantonalne vlade, uz napomenu da su, osim vozila, na području KS-a evidentirani i drugi veliki zagađivači zraka.

Odgovarajući na upit o tome - da li je MUPKS, nakon nedavnog hapšenja više osoba, osumnjičenih za pripremanje terorističkog napada (akcija koju su realizirali pripadnici FUP-a i SIPA-e), pojačao sigurnosne mjere, komesar Ćosić je kazao da su taj slučaj, kao i ranija dešavanja u BiH, regionu i šire bili povod za temeljitu procjenu i razmjenu informacija/obavještajnih podataka s partnerskim agencijama u BiH, kao i šire putem Interpola.

Dodao je da je u vezi s tim, utvrđen set pojačanih sigurnosnih mjera za područje KS-a, uključujući preventivne, operativno-taktičke mjere i radnje, kao i opservaciju određenih objekata i osoba, te da se radi o jednom od strateških pravaca djelovanja u narednom periodu.

Na dodatni upit u vezi s mjerama sigurnosti koje će biti poduzete u povodu organiziranja javnog dočeka Nove godine i sigurnosnim rizicima na tom planu, Ćosić je kazao da Uprava policije MUPKS-a trenutno nema nijedan operativni, niti obavještajni podatak koji bi ukazivao na to da bi, eventualno, moglo doći do narušavanja javnog reda i mira, odnosno sigurnosne situacije.

Konstatirao je da su i u tom pogledu predviđene pojačane mjere sigurnosti u skladu s Operativnim planom za osiguranje dočeka Nove godine na otvorenom, a čiji je domaćin i organizator Grad Sarajevo, uključujući i mjere koje će biti poduzete na samom lokalitetu dočeka, kao i na području cijelog kantona.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.