SARAJEVO

PROBLEMI Uprkos kaznama i do 900 KM, ne smanjuje se broj prosjaka

Policija dnevno uruči od 5 do 7 prekršajnih naloga

Autor:A. ČENGIĆ

3.1.2016

Zbog novogodišnjih praznika i velikog priliva turista, na gradskim ulicama značajno je povećan i broj prosjaka. U to se uvjerila i naša ekipa tokom šetnje Titovom ulicom i Ferhadijom, gdje smo zatekli desetak osoba koje prose i uglavnom traže turiste.

Loš imidž

Ovakva slika na ulicama bh. prijestonice stvara ružnu sliku o gradu, smatra Asja Hadžiefendić-Mešić, portparol Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

- Neprijatno je građanima, ali posebno turistima. Pogotovo kada se to događa u ugostiteljskim objektima i gradskom prijevozu, jer pravi loš imidž grada - rekla je Hadžiefendić-Mešić.

Kako su nam kazali u policiji, prosjačenje nije dozvoljeno zakonom pa ove osobe svakodnevno kažnjavaju. No, kako tvrde u policiji, uprkos kaznama, broj prosjaka se ne smanjuje.

- Naše ekipe posebno vode računa o užem dijelu grada, gdje su pojačane kontrole. Dnevno izdamo od 5 do 7 prekršajnih naloga. Također, oduzimamo i novac od prosjačenja i, zajedno sa prekršajnim nalogom, dostavljamo sudu - kazao nam je šef smjene Policijske stanice Centar Enes Softić.

1.780 naloga

Inače, kantonalnim zakonom o javnom redu i miru predviđena je kazna za prosjačenje od 300 do 900 maraka, dok za navođenje na ovo krivično djelo iznosi od 500 do 1.500 KM. U prvoj polovini prošle godine uručeno je 1.780 prekršajnih naloga za prosjačenje.

Riječ građana

ajdin-redzepovac

Ajdin Redžepovac: - Kada su praznici, prosjaka ima po cijelom gradu. Najviše mi je žao djece, koja po minusima hodaju bosa.

 

elmir-begovic

Elmir Begović - Država nema dovoljno sluha kako bi se riješio problem prosjačenja. Posebno djecu treba zaštititi od organiziranog prosjačenja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.