SARAJEVO

Predstavljen pobjednički projekat idejnog uređenja Štrosmajerove ulice u Sarajevu

Bit će urađene manje korekcije

Redakcija

21.1.2016

Učiniti Štrosmajerovu ulicu ponovo šetnicom i vratiti je gradu, a grad građanima, bila je ideja vodilja tima autora koji su uradili idejno rješenje budućeg izgleda ove ulice, koje je predstavljeno danas u Općini Stari Grad. Sabin Babić, Mirza Hrustemović, Tihomir Krajtmajer i Emir Kalamujić uradili su projekat pod nazivom “Galerija pod otvorenim” koji bi Štrosmajerovu ulicu učinio gradskom promenadom kulture i umjetnosti, popločanu u vidu kvadratnih polja, natkrivenu sa obje strane ulice i sa drvoredom i klupama u centralnom dijelu. Ulica bi bila povezana i sa jednim od dvorišta susjednih zgrada gdje bi se napravio “Park devet umjetnosti”.

Jedan od autora projekta, Mirza Hrustemović kazao je da je ponosan što je Komisija za izbor njihov rad proglasila najboljim i prepoznala njihovo rješenje kao dalji input za razvoj same ulice, ali i Općine Stari Grad.

“Naša ideja je bila da ponudimo gradu nešto novo i nešto lijepo. Ulica Štrosmajerova postala bi gradska promenada kulture i umjetnosti, bez granica i cenzure. Sa 'Parkom devet umjetnosti' činila bi jednu cjelinu gdje bi se mogli održavati razni performansi, izložbe, filmske projekcije i slično”, kazao je Hrustemović.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić pojasnio je da je danas predstavljeno idejno rješenje za Štrosmajerovu, a nakon ovoga slijedi izvedbeni projekat, gdje će se najvjerovatnije uraditi i neke korekcije, u dogovoru s autorima.

“Tek nakon izvedbenog projekta imat ćemo konačno rješenje kako će izgledati ulica. Sve su ovo još varijacije na temu sadržaja koji će biti unutar ulice. Ono što mi se najviše svidjelo je da će ulica većim dijelom biti natkrivena, a samo mali središnji dio bit će otkriven“, kazao je Hadžibajrić, koji je pojasnio i da drvored koji je predviđen projektom ne mora biti u toj formi.

Predsjednica stručne komisije za izbor najboljih radova dipl. ing. arh. Lidija Mićić kazala je da je Štrosmajerova ulica jedan od glavnih krvotoka grada Sarajeva koji povezuje Ferhadiju i ulicu Zelenih beretki.

"Posljednjih 10-15 godina ona je zaista bila nakaradna i izgledala kao jedan cirkus”, kazala je Mićić, koja je pojasnila da je na konkurs prispjelo 11 radova, a u užem izboru su bila četiri rada od kojih je ovaj izabran kao najbolji.

Autorima pobjedničkog rada, prema propozicijama konkursa, pripala je nagrada u iznosu od 5.000 KM, a prema njihovoj želji polovina sredstava bit će donirana Zavodu Mjedenica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.