SARAJEVO

ZABORAVLJENA HISTORIJA SARAJEVA Gdje ste, cure, evo inžinjera!

"Steleks", kultni studentski klub

Autor:A. NALO

31.1.2016

Stanovnici Sarajeva oduvijek su tražili mjesta za opuštanje i razonodu. Taj je običaj bio uz kafu pa je tako u Sarajevu nastala i prva kafana u cijeloj Evropi, 120 godina prije nego u Londonu, na popularnoj Bembaši. A polovinom prošlog stoljeća, u Sarajevu, slično evropskim metropolama, počeli su nicati novi kafići, što je bilo jedinstveno u cijeloj Jugoslaviji.

Pojava kafića

- Pojavi kafića svakako su pomogli i klubovi, koji su tada bili u sastavu fakulteta. Tako je u sastavu Univerziteta šezdesetih godina osnovan i Elektrotehnički fakultet, koji je postao inicijalna kapisla za razvoj industrije. Ovaj fakultet osnovao je svoj klub 1968. godine, a nazvan je “Steleks”, a to je bilo kultno ime, inače skraćenica od Studentski elektrotehnički klub i servis, kojem je kumovao Miro Vego. Poslije je prerastao u udruženje građana pri Elektrotehničkom fakultetu - navodi Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Tadašnja cijela ekipa, na čelu sa Pajom Blumom, studentom, čija je ideja bila osnivanje kluba, naišla je na veliku podršku profesora s ovog fakulteta, a u prvom redu tadašnjeg dekana Gojka Babića. Bitno je istaknuti da je klub služio za edukaciju, kulturu i sport. Smješten u samoj zgradi ETF-a, poslije je premješten nešto dalje od Vrbanja mosta, i to s lijeve strane Miljacke, u blizini tadašnje remize u trošnoj zgradi s velikim dvorištem.

Kada je osnovan, ostao je dio remize, gdje su bili uskladišteni tramvaji Vašingtonci.

cirkus-nekad

Nekada bio cirkus 
 

- Lokacija je interesantna i zbog svoje prošlosti, jer su u doba Austro-Ugarske gradske vlasti na toj lokaciji napravile cirkus, što je bilo omiljeno mjesto Sarajlija, gdje su se mogli upoznati s akrobatama koji su dolazili iz cijele Evrope. Objekt je napravljen od drvene konstrukcije, ali je samo po formi ličio na šator. Taj je prostor čuvenog zabavnog centra nakon 150 godina preuzeo “Steleks” i postao najbolji klub u gradu - kaže Garibija.

Dobra raja

Činjenice koje govore o “Steleksu” kao najprestižnijem klubu su da je 1976. dobio najviše priznanje - Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva. Ta nagrada ne čudi, jer su studenti Elektrotehničkog fakulteta kroz “Steleks” dominirali u nekoliko sportova na Jugoslavenskim studentskim igrama te osvajali prva mjesta, najviše u rukometu i fudbalu.

Postao je kultno mjesto, gdje su se okupljali najbolji studenti i “dobra raja”, iako je sam interijer bio skroman. Kako je bio otvorenog tipa, često su ga posjećivale djevojke kako bi upoznale baš one dobre momke i studente. I danas je u narodu poznata izreka jednog studenta, brucoša, koji je, znajući za to, prvi put ušao u “Steleks” i rekao:

- Gdje ste, cure, evo inžinjera.

Sve do danas, ta je izreka svojevrsna vrsta furke Sarajlija, ističe Garibija.

Za kulturni dio bio zadužen Zijah Sokolović

Za kulturni dio bio je zadužen poznati sarajevski glumac Zijah Sokolović. Kako bi oživjeli taj centar i u vidu zabave, napravljena je diskoteka, gdje se puštala muzika koja se nije slušala u ostalim klubovima pa je tako postao prepoznatljiv i po svirkama poznatih izvođača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.