SARAJEVO

Skupština KS o ukidanju prava profesionalnim poslanicima na ostvarivanje paušala

Na dnevnom redu i izmjena Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija

Fena

1.2.2016

Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo danas će razmatrati izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti KS-a koje je predložio poslanik Naše stranke Edin Forto, a koje se tiču ukidanja prava profesionalnih poslanika da osim plaće ostvaruju i pravo na paušal.

Forto je kazao da je cilj izmjene u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti privilegije političke klase. Uvjerenja je da to nisu velike budžetske intervencije, jer bi ušteda u jednoj godini iznosila 150.000 KM, ali da se zbog ovakvih primanja "pogrešni ljudi bave politikom".  

- Poslanici kažu da imaju platu od 2.200 KM, ali prešute da imaju topli obrok, regres, plaćen prijevoz i mjesečni paušal od 550 KM mjesečno - pojasnio je Forto.

Na dnevnom redu je i izmjena Zakona o organizaciji organa uprave i upravnih organizacija, koji predviđa prestanak rada Prosvjetno-pedagoškog zavoda (PPZ).

Izmjene također predviđaju da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a preuzme poslove Prosvjetne inspekcije koja je do sada bila u sastavu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Propisana je obaveza preuzimanja državnih službenika i namještenika, poslova, dokumentacije i sredstava rada PPZ i Prosvjetne inspekcije iz sastava Kantonalne uprave za inspekcijske poslove čije će poslove dalje nastaviti obavljati Ministarstvo.

Između ostalog, poslanici će  razmatrati i izmjene Zakona o pozorišnoj djelatnosti kojima se želi omogućiti da najkvalitetniji kadrovi s visokom stručnom spremom mogu konkurirati za direktora pozorišne javne ustanove.

Također će biti razmatrani i izvještaji o radu i poslovanju Televizije Kantona Sarajevo, "Sarajevo - šuma", "Sarajevogasa" za 2013. te Televizije Kantona Sarajevo, "Sarajevo - šuma", "Tržnica i pijaca", KJKP "Rad" i KJKP "Sarajevogas" za 2014. godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.