SARAJEVO

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo posjetila GRAS

GRAS spreman ponuditi popust na nabavnu cijenu mjesečnog kupona

Onasa

9.2.2016

GRAS je spreman ponuditi popust na nabavnu cijenu mjesečnog kupona za prevoz od 8,3 do 15 posto svim budžetskim korisnicima i javnim preduzećima koji trenutno ne kupuju karte za svoje uposlenike od ovog preduzeća, kako bi poboljšali njihovu prodaju u narednom periodu, jedan je od prijedloga direktora KJKP GRAS Avde Vatrića na današnjem sastanku sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo, koju je predvodio premijer Elmedin Konaković, dodajući da bi visina popusta zavisila od broja naručenih kupona, saopćila je Press - služba KS.

U delegaciji su bili i ministar saobraćaja Mujo Fišo, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Amela Dautbegović i ministar komunalne privrede i infrastrukture Senad Hasanspahić. Direktor Vatrić upoznao ih je da je prodaja karata na nivou preduzeća poboljšana za osam posto u prošloj godini, ali i da to još uvijek predstavlja gorući problem u poslovanju njihovog preduzeća.

Naglasio je da će jedan od bitnijih ciljeva menadžmenta i uposlenika u budućnosti biti povećanje broja autobusa i minibusa, kako bi što prije unaprijedili pokrivenost autobuskih i minibuskih linija vozilima, i time uslugu gradskog prijevoza stanovnicima Kantona Sarajevo učinili redovnijom i dostupnijom.

"Namjera nam je da vlastitim pojačanim angažmanom, te uz pomoć resornog ministarstva i Vlade učinimo sve na obnavljanju voznog parka našeg preduzeća“, rekao je Vatrić, te informisao prisutne sa planom za prodaju zemljišta na kojem je donedavno bio smješten sektor minibuskog saobraćaja, a  kojeg su preselili u krug preduzeća, jer planiraju tim sredstvima izmiriti dio aktuelnih i gorućih dugovanja.

Potcrtao je da je trenutno najveći dug prema dobavljaču električne energije "Elektroprivredi“ i iznosi 1,2 miliona KM. Kazao je i da bi se značajne uštede mogle ostvariti i na rješavanju pitanja penzionisanja 46 uposlenika iz prošle, kao i njih 49 iz ove godine.

"Ovim bi se značajno smanjio i broj zaposlenih kojih je trenutno u GRAS-u 1.520, čime bi se također bitno smanjili i troškovi te ostvarile uštede na poziciji plaća“,  rekao je Vatrić.

Informisao je i prisutne s planom za iznajmljivanje prostora nekadašnje menze, u kojoj je radilo 15 uposlenika, i čiji rad se kroz posebno urađenu analizu pokazao neisplativim. Predstavnici Sindikata Adnan Himzanija i Amir Muminović su izašli sa konkretnim prijedlogom za uzimanjem novog kredita od 50 miliona KM na period od 20 godina kojim bi zatvorili sva trenutna dugovanja i obnovili vozni park, obnovili trolejbusku mrežu prema Vogošći, te tako krenuli sa najboljim pretpostavkama i uslovima za oporavak GRAS-a.

"Ovim bi uposlenici GRAS-a definitivno preuzeli ulogu ključnog faktora u oporavku našeg preduzeća“, kazao je Himzanija dodajući da bi servisiranje kredita bilo na teretu samo ovog preduzeća.
Nakon što je saslušao konkretne prijedloge, premijer Konaković je iskazao pozitivno mišljenje na planove predložene od strane mendžmenta, te istakao da je za eventualno podizanje kredita neophodno napraviti ozbiljan elaborat sa svim efektima koji mogu rezultirati realizacijom ovakvog prijedloga, zašto svoju saglasnost i garancije moraju dati Skupština i Vlada KS.

"Morate biti spremni ići na minimalac ako efekti ne budu odmah pozitivni, ali i povećati plate ako ostvarite pozitivne rezultate i značajnije prihode. Neophodno je, također, što prije uvesti jedinstveni tarifni sistem i jedinstveni red vožnje“, naglasio je premijer Konaković.

Podsjetio je da u martu treba doći još 10 autobusa iz donacije Grada Istanbula te informisao da je u toku posljednja faza priprema za realizaciju projekta elektronske naplate karata u javnom prijevozu. Obećao je i da će se pronaći adekvatna rješenja za penzionisanje pomenutih 95 uposlenika koji su stekli pravo na penzionisanje. Prije zvaničnog sastanka, delegacija Vlade KS je obišla obnovljeni, remontovani i modernizovani tramvaj kroz program SATRA, za šta su sredstva osigurana iz vlastitih prihoda preduzeća, a koji će od danas biti pušten u promet i dat na korištenje građanima KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.