SARAJEVO

Dom zdravlja Kumrovec trebao bi biti otvoren za korisnike sredinom godine

Nedostaje oko 1,2 miliona KM

Fena

11.2.2016

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić danas su razgovarali o zajedničkim infrastrukturnim projektima među kojima su izgradnja A transverzale, škola na Aneksu i u Dobroševićima, rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec i rekonstrukcija obdaništa Vjeverica na Ali-pašinom Polju.

Efendić je pojasnio da bi Dom zdravlja Kumrovec trebao biti otvoren za korisnike sredinom godine, a da za završetak rekonstrukcije nedostaje oko 1,2 miliona KM i da će se potruditi zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS-a i drugim institucijama da ta sredstva budu osigurana.

Dodao je da je izgradnja dvaju kružnih tokova na 6. transverzali pri kraju i da bi trebali biti pušteni u promet za oko mjesec dana, te da je zaokružena finansijska konstrukcija za izgradnju A transverzale za 2016. a čija je ukupna vrijednost oko pet miliona KM i zajednički je finansiraju Direkcija za puteve KS-a, Ministarstvo saobraćaja KS-a i Općina Novi Grad.

Efendić je istakao je da je danas razgovarano i o rješavanju imovinskopravnih odnosa na tom projektu i na LOT-u C na Sarajevskoj zaobilaznici, koji će graditi JP Ceste FBiH.

Rekao je da je otvaranje škole na Aneksu planirano za narednu školsku godinu, a da bi dograđeni objekt na školi u Dobroševićima trebao biti završen do septembra, dok će u narednih sedam dana biti potpisan ugovor između Općine i Ministarstva obrazovanja KS-a o rekonstrukciji obdaništa Vjeverica.

Također, naglasio je da će naredne sedmice posjetiti Gradsku deponiju da bi našli rješenje za problem koji je uzrokovalo Tužilaštvo BiH radovima koji su oštetili sistem otplinjavanja deponije.

Konaković je rekao da je u nekoliko slučajeva Općina Novi Grad prenosila prava raspolaganja ili vlasništva na Kanton i obratno, kad je riječ o projektima od općeg interesa, čime su pokazali da je njihov odnos prema državnoj imovini onakav kakav treba biti.

Dodao je da Vlada KS-a ima odličnu saradnju s Općinom Novi Grad te da te dvije institucije mogu biti primjer dobre saradnje lokalne zajednice i kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.