SARAJEVO

KURIĆ: Sankcionirat ćemo one koji nisu dobro radili

Ministar za "Avaz" nakon jučerašnje sjednice Vlade KS

E. DRAGUNIĆ

17.2.2016

Nisam zadovoljan radom svih javnih ustanova koje se bave kulturom u KS. Rukovodstva onih ustanova koje ne budu dobro poslovale snosit će za to odgovornost i bit će sankcionirana. Ovo je, nakon jučerašnje sjednice Vlade KS, za "Avaz" rekao Mirvad Kurić (SBB), ministar kulture i sporta KS.

Konačne ocjene

Inače, Vlada je jučer usvojila planove i programe rada za 2016. godinu za deset institucija kulture u KS. Kurić kaže da su svi programi zadovoljili i zbog toga su prihvaćeni.

- Radom nekih institucija sam zadovoljan, a nekih nisam. Krajem ovog mjeseca dobit ćemo izvještaje o njihovom radu za 2015. godinu. Nakon toga ćemo davati konačne ocjene i odlučiti se za daljnje korake - rekao je Kurić.

Prihvaćeni planovi rada su, kako kaže Kurić, promjenljivog karaktera. To znači da će, u zavisnosti od potreba, biti prilagođavani. Kada je u pitanju izdvajanje novca za institucije kulture u KS, one će biti uglavnom finansirane na nivou dosadašnjih.

Ista sredstva

- Uglavnom su ista sredstva određena za finansiranje ovih ustanova. Međutim, promijenjena je politika u programskom sadržaju. Namjera nam je da za onoliko novca koliko imamo pravimo kvalitetniji program nego prošlih godina. Želimo napraviti bolju posjećenost i veću funkcionalnost kulturnih ustanova - kazao je Kurić.

Usvojen izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva

Vlada KS jučer je usvojila izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva za 2015. godinu te ga proslijedila zastupnicima u Skupštini KS na izjašnjavanje. Izvještaj je ocijenjen pozitivnim, transparentnim i ohrabrujućim jer je, između ostalog, Tužilaštvo KS u 2015. ostvarilo kolektivnu normu od 118 posto, a 2014. godine taj je procent bio 89.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.