SARAJEVO

Otvoren obnovljeni vrtić "Lužani"

Mališani izveli prigodan program

Redakcija

19.2.2016

Premijer Kantona Sarajevo  Elmedin Konaković, ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i načelnik Općine Ilidža prof. dr. Senaid Memić presijecanjem vrpce danas su svečano otvorili obnovljen vrtić "Lužani".

- Općina Ilidža kontinuirano brine o predškolskom odgoju iako nema nadležnosti i za ovo obdanište osim što smo izdvojili značajna sredstva u iznosu 100.000 KM, planirana su i sredstva za izgradnju ograde oko objekta. Djeci  želim puno sretnih trenutaka u ovoj ustanovi i da budu uzorni građani općine Ilidža - izajvio je načelnik Memić. 

- Otvaranje ovog vrtića s pravom mogu svrstati među najljepše trenutke ovih sedam mjeseci mog rada.Gledajući iz ugla rukovodioca, novi vrtić ne predstavlja samo novu, lijepu zgradu ,nego mnogo više od toga.Treba posjetiti da je predškolski odgoj i obrazovanje dio sistema o kojem odlučuju Kanton kao osnivači i lokalna zajednica, pa je s toga svaki adaptirani objekt za potrebe predškolske djelatnosti i potvrda istinske brige za djecu predškolskog uzrasta. To što smo otvorili ovako značajan objekat za  potrebe djece predškolske dobi, zasluga je  Vlade Kantona,  Sarajevo, Federalnog ministarstva obrazovanja i Općine Ilidža,koji razumiju i uvažavaju potrebe svojih građana,a time svakako doprinose i stvaraju kvalitetnije uslove za smještaj i boravak djece u preškolskoj ustanovi - rekla je v.d. direktorica JU "Djeca Sarajeva Jasmina Čongo.

vrtic-4

Pripremljen prigodan program na otvorenju

Mališani su za mnogobrojne goste izveli prigodan program. Cilj predškolskog odgoja i obrazovanja je da se u skladu sa naučnim dostignućima najmlađoj generaciji osiguraju svi uslovi za optimalan tjelesni, intektualni, emocionalni i socijalni razvoj, odnosno uspješan dalji odgoj i obrozovanje.

Rezulati mnogobrojih domaćih i međunarodnih istraživanja i najnovija naučna saznanja ukazuju na to da su iskustva djeteta u prvih pet godina života ključno za njegov budući život,zdravlje,učenje,socijalne odnose i ravoj u cjelini.

Kvalitetni odgoj i obrazovanje su temeljna prava svakoga djeteta. Definicija kvaliteta zavisi od ciljeva koje se postave,kako se gleda na ulogu odgojno-obrazovne ustanove,vrtića i djetinjstva uopće,kako se gleda na djete i kakva je preovladavajuća paradigma s kojom se  radi na području odgoja i obrazovanja. Otvorenje vrtića i uključivanje djece u institucionalni predškolski odgoj i obrazovanje jeste jedan od kvaliteta koji JU "Djeca Sarajeva" inicira. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.