SARAJEVO

Nastavak izgradnje biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo i dijela Centra

Izdvojena sredstva u iznosu od 300.000 KM

Fena

19.2.2016

Grad Sarajevo je u prošloj godini, iako je ostao bez pola budžeta iz poznatih razloga, uspio je u cijelosti da izgradi biciklističku stazu na području općine Novi Grad.

Grad Sarajevo kao lider jednog od najznačajnijih gradskih kapitalnih projekata, očekuje uspješnu saradnju i sa Općinom Novo Sarajevo, na čijem području je predviđen nastavak izgradnje biciklističke staze na proljeće. 

Grad Sarajevo je u Budžetu za 2016. godinu planirao sredstva u iznosu od 300.000 KM, te je osigurao izradu Idejnog projekta biciklističke staze na području općine Novo Sarajevo. 

Prema projektu predviđena je izgradnja staze od mosta na Otoci, uz Bulevar Meše Selimovića do mosta na Dolac Malti, uz mogućnost izgradnje alternativnog pravca od Mosta bosansko-malezijskog prijateljstva, uz Miljacku, gdje bi staza nastavila prema Vilsonovom šetalištu do Mosta Suade i Olge.

Na ovom mjestu staza bi se odvajala u dva pravca: od mosta Suade i Olge prelazila bi na lijevu obalu Miljacke i završavala kod mosta Skenderija, a iz Vilsonovog skrenula bi prema Marijin Dvoru, te prelaskom raskrsnice, nastavila svoju trasu uporedo s glavnom gradskom saobraćajnicom do Otoke, u pravcu odvijanja motornog saobraćaja.

Prema Idejnom projektu predviđeno je da se zbog skučenosti prostora, na pojedinim dionicama staze odvija mješoviti saobraćaj za pješake i bicikliste čime bi se riješilo pitanje sigurnosti. Također je u planu da se popravi trotoar i presvuče nova asfaltna podloga, kao što je to bio slučaj kod RTV doma.

Grad od Općine Novo Sarajevo očekuje izdavanje potrebnih dozvola, da bi se potom odabrao najpovoljniji izvođač i krenulo s radovima. Nedavno je održan  sastanak s predstavnicima Ministarstva saobraćaja KS, koji su spremni podržati ovaj projekat, a uskoro bi Grad Sarajevo trebao potpisati sporazum s Kantonom Sarajevo o zajedničkom sufinansiranju biciklističke staze koja bi se gradila na području općine Novo Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.