SARAJEVO

BABIĆ: Sarajevo mora imati sistem zaštite i spašavanja po uzoru na evropske gradove

Predsjedateljica Skupštine Kantona

Fena

23.2.2016

Predsjedateljica Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić naglasila je danas na sastanku sa direktorom Kantonalne uprave civilne zaštite Mustafom Kovačem da civilna zaštita, kao jedna od najznačajnijih karika u sistemu zaštite od prirodnih i drugih nesreća u Kantonu Sarajevo, zaslužuje veću podršku kantonalnih vlasti.

U saopćenju za javnost Press službe KS navodi se da je to prva kantonalna upravna organizacija koju je Babić posjetila nakon preuzimanja dužnosti, a u okviru planiranih susreta i razgovora sa čelnicima kantonalnih institucija i općinskih vlasti.

- Svjesni smo važnosti civilne zaštite, namjera nam je bila da se i na ovaj način (razgovorom) detaljnije informiramo o kapacitetima i potrebama te ustanove - obrazložila je predsjedateljica Babić.

Direktor Kovač naveo je da Kantonalna uprava civilne zaštite ima 220 uposlenih, uključujući i vatrogasce s obzirom na to da od 2013. godine Profesionalna vatrogasna brigada KS-a djeluje kao dio te uprave.

Najavio je da će uskoro biti zaposleno još 16 vatrogasaca, a predviđene su i druge aktivnosti koje za cilj imaju stvaranje uspješnije organizacije za brzi odgovor na vanredne situacije. Prioritet je nabavka novih vatrogasnih vozila.

- Moramo imati sistem zaštite i spašavanja odnosno civilnu zaštitu po uzoru na one u velikim evropskim gradovima, koja će biti spremna da prati i razvojne programe i projekte našeg glavnog grada - rekao je Kovač.

Istakao je da je Uprava u potpunosti kapacitirana i spremna djelovati u vanrednim situacijama, to je dokazala u slučajevima elementarnih nepogoda 2012. i 2014. godine, nastalih uslijed obilnih snježnih padavina i pokretanja velikih klizišta na području općine Vogošća.

- Ova posjeta je prije svega znak našeg opredjeljenja za uspostavljanje kontinuirane komunikacije i saradnje, ali i zajedničkog djelovanja posebno kad nam to vanredne okolnosti nalažu. Za te situacije moramo biti spremni svi - naglasila je predsjedateljica Babić, saopćila je Press služba KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.