SARAJEVO

Izglasano smanjenje plaća direktorima javnih ustanova i preduzeća u Kantonu Sarajevo

12. Radna sjednica

E. DRAGUNIĆ

29.2.2016

18:35 Sjednica Skupštine KS ušla je u osmi sat svog današnje zasjedanja. Nakon jedne šire rasprave usvojen je Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštva KS. Predsjedavajuća Ana Babić u jednom trenutku je bila stavila na glasanje da li da se prekine sjednica, međutim, zastupnici su to odbili i sjednica je nastavljena.

U dalje mradu, zastupnici nisu usvojili Program rada Kantonalnog stambenog fonda za 2016. godinu. Donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Statuta JU „Psihijatrijska bolnica KS“. Imenovan je UO Kantonalne agencije za privatizaciju.

Zastupnici nisu usvojili Izvještaj o poslovanju JU „Kantonalni centar za socijalni rad „ za 2014. godinu.

15:30 Nakon pauze nastavljena je sjednica. Zastupnici su usvojili Prijedloge o davanju saglasnoasti na Program rada za 2016. godinu deset javnih ustanova iz oblasti kulture.

13:50 Premijer KS Elmedin Konaković javno je pred novinarima pohvalio Marija Nenadića, ministar pravde i uprave KS, kazavši da je on najzaslužniji čovjek za usvajanje zakona o plaćama. 

Nenadić je u obraćanju medijima nakon usvojenog zakona rekao:

- Izrazio bih zadovoljstvo što smo danas vidjeli sve zastupničke ruke visoko podignute u zrak kada smo usvajali ovaj zakon. Kada sam prije tri mjeseca polagao zakletvu s ovog mjesta znao sam da ćemo biti odlučni i da ćemo raditi na reformskim propisima. Jedan od prvih reformskih zakona jeste ovaj. Veoma smo ohrabreni na ovom rezultatu. Pred nama je još mnogo važnih reformskih zakona – rekao je Nenadić.

13:01 Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) danas su usvojili Zakon o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova, koji podrazumijeva značajno smanjenje plaća rukovodiocima javnih preduzeća.

Direktorima javnih preduzeća i rukovodiocima drugih javnih ustanova, koji se finansiraju iz budžeta neto plaća je ograničena na maksimalno tri prosječne neto plaće u FBiH, što će biti značajno umanjenje u odnosu na prethodni period.

12:43 U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o plaćama. Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić, kao predlagač, predstavio je zastupnicima predloženi zakon.

- Prihvaćen je amandman kojim se utvrđuje obaveza Vlade KS da donese uredbu kojom će se organi upravljanja i dugi organi razvrstati u razrede kojima će biti definirani visina plaće i naknada organa upravljanja zavisno od broja uposlenih, godišnjih prihoda, djelatnost koju obavljaju i obim poslova - rekao je Nenadić.

11:11 Nakon skoro sat vremena rasprave, sa 29 glasova "za" i četiri uzdržana usvojen je predloženi dnevni red. Zastupnici će najprije iznijeti svoja pitanja i inicijative. Za ovu tačku je predviđeno vrijeme od jednog sata.

10:31 Zastupnici u Skupštini KS danas će se izjašnjavati o Prijedlogu zakona o plaćama i naknadama članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač KS. Nakon što je na prethodnoj sjednici ovaj zakon usvojen u formi Nacrta i nakon toga prošao javnu raspravu, ukoliko zastupnici danas podrže ovaj Prijedlog, kako je ranije najavljeno, trebao bi se početi primjenjivati već od marta.

Predloženim Prijedlogom zakona određuju se primanja i to najviše do tri prosječne neto plaće isplaćene u Federaciji BiH za direktora, zamjenika direktora i izvršne direktore u kantonalnim javnim preduzećima i ustanovama.

Na dnevnom redu današnje sjednice je ukupno 19 tačaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.