SARAJEVO

Profesor FPN-a Amer Filipović prešao ulicu na pješačkom, a kažnjen sa 540 maraka!?

Neugodno iskustvo

E. DRAGUNIĆ

17.3.2016

Profesor i uposlenik Instituta za društvena istraživanja na Fakultetu političkih nauka (FPN) Amer Filipović prije nekoliko dana doživio je pravu neugodnost od policajaca prilikom prelaska ulice na raskrsnici kod Socijalnog. Naime, kako je Filipović ispričao za naš list, on je 4. marta prešao ulicu preko pješačkog prijelaza na Socijalnom, da bi ga policajac, samo nekoliko metara dalje, zaustavio i rekao mu da je ulicu prešao mimo pješačkog prijelaza.

Agresivno ponašanje

- Policajac koji mi se obratio zove se Adis Ćatić. Budući da je pogriješio, s obzirom na to da nisam prešao ulicu mimo zebre, stupio sam s njim u dijalog koji se odvijao u pristojnim okolnostima. Iznenada se u razgovor uključio drugi policajac Midhat Muslić, koji nije ništa vidio i koji se ponašao dosta agresivno prema meni, obraćajući mi se sa "ti" i stavljajući mi u usta riječi koje nisam rekao - kazao je Filipović.

On je zbog svega ovoga podnio žalbu Ministarstvu unutrašnjih poslova KS na, kako je naveo, "prekršaj koji nisam počinio i na ponašanje policijskog službenika Midhata Muslića". Međutim, Filipoviću su prije tri dana poštom stigli prekršajni nalozi kojima je propisana kazna od 540 KM!?

amer-filipovic

Filipović: Traži ozbiljnu istragu MUP-a KS

- Na jednom tom nalogu piše da sam prešao ulicu mimo pješačkog prijelaza, a na drugom da uz sebe nisam imao ličnu kartu. Imam dva svjedoka da sam ulicu prešao preko pješačkog, a u izjavi u policiji stoji da sam pokazao ličnu. Dakle, imao sam ličnu kartu i zbog toga ne mogu snositi nikakve posljedice - istakao je Filipović.

Nesaglediva šteta

On dodaje da nije očekivao nikakve naloge dok unutrašnja kontrola u MUP-u KS ne utvrdi odgovornost i ponašanje policajaca. Filipović traži da MUP KS što hitnije provede ozbiljnu istragu o ovom slučaju jer smatra da mu je nanesena nesaglediva šteta. Kako kaže, cilj mu je skrenuti pažnju na ponašanje pojedinih policijskih službenika i ukazati na obavezno poštivanje prava građana.

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu razmatra žalbu

Zamjenik komandira Jedinice za saobraćaj MUP-a KS Elvedin Muratspahić rekao nam je da su na adresu Filipoviću poslani prekršajni nalazi, a da je žalba proslijeđena Jedinici za profesionalne standarde, pri kojoj se nalazi Odjeljenje za unutrašnju kontrolu. Kako su nam rekli u MUP-u KS, dok se ne završi istraga, ne mogu davati nikakve informacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.