SARAJEVO

REINTEGRACIJA Grbavica podsjećala na Hirošimu

Građani se nakon 20 godina prisjećaju povratka

E. DRAGUNIĆ - A. ČENGIĆ

18.3.2016

Dvadeset godina od reintegracije naselja Grbavica, Kovačići i Vraca, posljednjih sarajevskih naselja koja su bila pod okupacijom u periodu agresije na BiH 1992.-1995. godine, navršava se sutra. Njihovom reintegracijom završen je transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su, prema Dejtonskom sporazumu, pripale Federaciji BiH. 

Prigodnim kulturnim i sportskim programima Općina Novo Sarajevo ovih će dana obilježiti 20. godišnjicu reintegracije.

Gorjela vatra

Prema svjedočenju građana koji su se 19. marta 1996. godine među prvima vratili u ova naselja, Grbavica, Kovačići i Vraca bili su neprepoznatljivi, podsjećali su na Hirošimu. Ulice su bile zatrpane smećem, na svakom koraku osjetio se garež, a u mnogim stanovima gorjela je vatra i kroz prozore šikljao gust crni dim.

Osjećaji su tog dana bili pomiješani - radost među građanima zbog povratka u svoje stanove nakon 1.425 dana provedenih u drugom dijelu grada i tuga zbog onoga što ih je dočekalo pri povratku.

Sakiba Hrapović stanovala je na Vracama do 2. maja 1992. godine, kada je morala napustiti svoj stan i otići kod brata na Alipašino Polje. Kaže da prije tog 19. marta 1996. od radosti zbog povratka u svoj dom nije mogla tri dana spavati.

Sve smrdjelo

- Prizor je bio katastrofalan. Kada smo prešli tadašnji most Bratstva i jedinstva na Pofalićima i krenuli ulicom, na svakom koraku je smrdjelo. Smeće iz naselja niko nije odvozio četiri godine, tako da je sve bilo puno raznog otpada - kazala je Hrapović.

sakiba-hrapovic

Hrapović: Devastiran stan

Njen stan je, kao i kod većine drugih, bio potpuno devastiran, ostali su samo zidovi. Hrapović kaže da joj je tri i po godine trebalo da stan potpuno renovira i tada je, nakon 22 godine braka, kako kaže, s mužem morala krenuti ispočetka.

Haznadar: Iz mog stana pucao je snajperista

Grbavicu je te 1992. godine morao napustiti i Medo Haznadar. On se, također, među prvima vratio u svoje naselje tog 19. marta 1996. Pri povratku zatekao je stan prepun smeća.

medo-haznadar

Haznadar: Izgledalo je jezivo

- U jednoj od soba mog stana izbušili su rupe i napravili snajpersko gnijezdo. Odatle su imali dobar pogled prema drugoj strani Miljacke i Željezničkoj stanici. Izgledalo je jezivo - prepričava Haznadar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.