SARAJEVO

Delegacija KS u Općinskom sudu, komunalni predmeti najveći problem

Razgovarano o radu i aktivnostima

Fena

18.3.2016

Delegacija Vlade KS razgovarala je danas s predsjednicom Općinskog suda u Sarajevu Janjom Jovanović o radu i aktivnostima tog suda, a u fokusu razgovora bila je problematika velikog broja neriješenih "komunalnih predmeta", zakonska rješenja vezana za naplatu sudskih taksi, te brojna tehnička pitanja u radu suda kao što je depozitni račun.

Jovanović je u razgovoru s ministrom pravde i uprave Mariom Nenadićem, ministrom komunalne privrede i infrastrukture Senadom Hasanspahićem, ministricom zdravstva Zilhom Ademaj i sekretarom Ministarstva finansija Zejnom Avdić navela da od 984.896 neriješenih predmeta u 2015., čak 95 posto ih se odnosi na predmete iz komunalne privrede.  

Istakla je da je Sud veoma opterećen tim predmetima i da je poduzeo sve da oni budu što prije rješavani, ali smatra da i javna komunalna preduzeća moraju preduzeti aktivnosti u rješavanju problematike dugovanja po osnovu izvršenih komunalnih usluga, a prije nego predmeti dođu na sud.

- Mišljenja sam da bi većina građana platila izvršenu komunalnu uslugu prije podnošenja prijava na sud kada bi bili informisani o tome da se za svaki podneseni predmet za sud mora platiti obavezna sudska taksa od 20 KM. S druge strane, smatram da bi se trebao pronaći i adekvatan model subvencioniranja građana koji su u stanju socijalne potrebe i nisu u mogućnosti platiti za izvršene usluge komunalnim preduzećima, jer bi to značajno rasteretilo rad suda - naglasila je Jovanović.

Ona je ovom prilikom članovima Vlade prezentirala detaljan izvještaj o broju riješenih i neriješenih predmeta u okviru svih 13 odjeljenja suda, kao i o postojećim kadrovskim kapacitetima.

Ministar Nenadić je rekao da Vlada KS ima izvrsnu saradnju s predsjednicom Suda i da je njihova obaveza da osiguraju nova upošljavanja sudija proporcionalno broju neriješenih predmeta kojih je trenutno oko milion.

- Ako uzmemo u obzir rad Suda u prošloj godini i normu koja je iznosila oko 115 posto možemo reći da smo ovdje zatekli jako sređeno stanje, te da svi skupa trebamo učiniti više da rasteretimo ovu instituciju i omogućimo da još efikasnije i brži radi - naglasio je Nenadić.

Na sastanku je ukazano i na problem slabe koordinacije zakonodavne i izvršne vlasti sa sudovima pri donošenju zakona i propisa. Tako je nedavno doneseni Zakon o promjeni mjesta prebivališta prouzrokovao dodatne probleme sudovima jer se nisu prethodno adekvatno kadrovski pripremili za realizaciju obaveza propisanih ovim zakonima. 

Dogovoreni su naredni neophodni koraci u cilju unapređenja stanja, posebno u oblasti komunalnih usluga tj. rješavanja sudskih predmeta po ovom pitanju, saopćeno je iz Pres-službe Kantona Sarajevo. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.