SARAJEVO

SARAJEVO Svečano otvorena sportska dvorana na Grbavici

U prisustvu brojnih zvanica i građana

Fena

18.3.2016

Sportska dvorana na Grbavici, treća po veličini u Kantonu Sarajevo, a prva na području Općine Novo Sarajevo, otvorena je večeras uz prisustvo brojnih zvanica i građana.

Izgradnja počela u septembru 2010.

Ova sportska dvorana, koja predstavlja najveću investiciju Općine Novo Sarajevo s razlogom je otvorena upravo na ovaj datum, 20. godišnjicu od reintegracije naselja Grbavica, kao poklon Općine svim građanima Grbavice, Novog Sarajeva i Kantona Sarajevo.

Izgradnja sportske dvorane počela je u septembru 2010. godine. Prva faza radova podrazumijevala je građevinsko-zanatske radove, u drugoj su okončani radovi na razvodu grubih instalacija, dok se treća faza odnosila na nabavku i montažu sportske i druge opreme za dvoranu.

Dvorana ispunjava sve evropske standarde za dvoranske sportove, a osposobljena je i za organiziranje kulturnih i sajamskih sadržaja. Pored velike dvorane, objekat sadrži i podzemnu garažu, prostorije predviđene za kuglanu i streljanu, malu salu za stoni tenis i borilačke sportove, svlačionice i ostale pomoćne prostorije za sportiste, VIP lože, salu za fitnes, kao i novinarske kabine i prostorije za upravu.

Općina Novo Sarajevo gotovo je  u cijelosti finansirala izgradnju sportske dvorane čija je vrijednost oko 9.000.000 KM, a u cilju poboljšanja stanja u oblasti sporta, naručito sportskih klubova Željezničar, te ostalih sportskih udruženja. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo pomoglo je izgradnju dvorane, dok je Vlada Republike Slovenije putem Centra za međunarodnu saradnju i razvoj sufinansirala nabavku sportske opreme.    

Svečanosti otvorenja sportske dvorane prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, diplomatskog kora, ugledne sportske ličnosti i sportska udruženja, te gosti iz inostranstva.

U svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić istakli su da su energija, upornost i entuzijazam općinskog načelnika suštinski doprinijeli da projekt bude realiziran.

Tehnološki najbolje opremljena

Ovi naši krajevi, Balkan i BiH, kako je kazao Izetbegović, rađaju talente koji bez neke posebne podrške postaju šampioni. Jedni drugima posuđuju patike, a onda postaju prvaci. Sada, kako je dodao Izetbegović, na Grbavici, u Sarajevu, u BiH imaju izvanrednu dvoranu. Ona nije najveća u Sarajevu, ali je tehnološki najbolje opremljena. 

- Posebno mi je drago danas biti sa proslavljenim sportistima Ivicom Osimom i Bojanom Križajem i rado se sjećamo njihovih uspjeha. Križaj je zasigurno bio šampion u stilu, a sličan slalom kroz protivničku odbranu na fudbalskom terenu nekada davno vozio je i naš Ivica Osim – kazao  je Izetbegović.

Predsjedavajući Zvizdić je kazao da danas živimo u doba informatičke revolucije i u vremenu kada računari i mobiteli zaokupljaju našu djecu.

- Zato su ovaj i slični objekti veoma važni kao mjesto sportskih i kulturnih okupljanja, zdravog odrastanja i druženja mladih – dodao je Zvizdić. 

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek je istakao da je sport u Sloveniji područje koje udružuje sve ljude.

- Nadam se da će se i sport u ovoj dvorani udružiti sve Sarajlije i ostale građane, te da će se sport u Sarajevo vratiti još kroz veća vrata, kao što je nekad bilo. Sport i mladi su uspjeh svake zemlje -  dodao je ambasador Grmek.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novo Sarajevo Igor Gavrić izrazio je zahvalnost općinskim vijećnicima koji su, kako je kazao, svojim radom i trudom doprinijeli da Grbavica i Sarajevo imaju ovakav objekt. Kazao je da je današnji dan, dan reintegracije Grbavice, dan sreće za sve građana sa ovog područja. 

Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo je zahvalio svima onima koji su vjerovali i doprinijeli da se ovaj projekt realizira.

Po evropskim standardima

- Mi u Općini smo shvatili da se u sport i mlade ne ulaže mnogo, te da je jedan ovakav objekat, kao što je ova dvorana, potreban građanima naselja Grbavica, ali i cijelom gradu Sarajevu. Željeli smo napraviti takav objekat koji će biti po svim evropskim standardima, te da ga se nikad i niko ne zastidi, ali isto tako da bude ekonomski opravdan -  rekao je Koldžo.

Istakao je da im je cilj da ova sportska dvorana omogući svim sadašnjim sportskim klubovima i društvima da na adekvatan način obavljaju svoje aktivnosti. 

Čestitke za realizaciju projekta putem video linka uputio je premijer KS Elmedin Konaković, a svečanost otvorenja dvorane na Grbavici svojim izvedbama uveličali su i Mladen Vojičić Tifa, Eldin Huseinbegović i Mirza Šoljanin, zatim poznati sarajevski horovi Pantanima i Hor Cadenza, baletska grupa Lucca Dance, te hor novosarajevskih osnovnih škola koji broji 500 učenika.

Kraj manifestacije ostavljen je za sve ljubitelje košarke. Juniori KK Bosna i KK Sparsi odigrali su prvu utakmicu u sportskoj dvorani „Grbavica", a općinski načelnik Nedžad Koldžo ovim gradskim košarkaškim klubovima uručio je zahvalnice za odigranu prvu utakmicu u dvorani Grbavica.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.