SARAJEVO

SAOBRAĆAJ Policija i inspekcija oduzimat će vozila taksistima bez TA oznake

Dopunjen Zakon o taksi prijevozu u KS

A. Na.

31.3.2016

Poslanici Skupštine KS jučer su jednoglasno usvojili izmjene i dopune Zakona o taksi prijevozu u KS. Zahvaljujući tome, sada će se preciznije znati na čiji će račun ići prikupljeni novac od naknada za korištenje taksi stajališta, a napokon su definirani inspekcijski i policijski nadzor te kontrola taksi vozila.

Javni prihodi 

Kako je u svom izlaganju pojasnio ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, dio novca koji će se prikupljati od naknade za korištenje taksi stajališta koja pripadaju Kantonu uplaćivat će se na depozitni račun za prikupljanje javnih prihoda KS, a kasnije će se rasporediti na poseban namjenski račun Direkcije za puteve KS.

Također, jedna od odredaba ovog zakona nalaže da se u vozilu koje nema važeće registarske tablice sa slovnom oznakom TA ne mogu nalaziti taksimetar, radioveze, krovna oznaka niti natpis koja sadrži riječ “taksi”.

Kako je rečeno, izmjenama ovog zakona dat je alat inspekciji i policiji da nelegalnim taksistima, kojih je u ovom trenutku u KS oko 300, oduzimaju vozila. Ministar Fišo je rekao da je cilj da nelegalni taksisti budu sklonjeni s ulica.

enver-suljagic

Suljagić: Nema pomaka

U Udruženju „Sarajevotaksi“, na čijem je čelu Enver Suljagić, zadovoljni su usvojenim dopunama zakona, kao i dosadašnjim radom Vlade KS i poslanika Skupštine KS. Međutim, kako kaže Suljagić, i dalje ih brine rad kantonalnih inspektora, za koje kažu da se trebaju žustrije uhvatiti ukoštac s nelegalnim taksistima.

Bolji dani

- Taj dio zakona siguran sam da neće dati veće pomake sve dok postoji veza između pojedinih inspektora i nelegalnih taksista. Tek kad se ta pojava iskorijeni, možemo očekivati bolje dane. I do sada su inspektori imali zakonske propise da rade na suzbijanju nelegalnih taksista, međutim, očito je da to oni ne žele. Skupština i Vlada dali su sve od sebe da urede ovu granu - rekao je Suljagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.