SARAJEVO

SARAJEVO Kongresni centar na 5,77 hektara imat će toranj sa 40 spratova, garaže, dvorane...

Uskoro javni poziv zainteresiranim investitorima iz svih krajeva svijeta

Mi. H.

2.4.2016

Na površini od 5,77 hektara, pored zgrade RTV doma na Alipašinom Polju, planirana je gradnja velikog kompleksa „Kongresni centar Sarajevo“. U zgradi Općine Novi Grad arhitekta Sakib Oković prezentirao je idejno rješenje, odnosno projekt budućeg kompleksa koji je uradila firma I.D.E.A.

Kako je kazao Oković, projekt firme iz koje dolazi izabran je za najbolji na tenderu raspisanom na međunarodnom nivou. Planirana gradnja kompleksa, u okviru kojeg će biti i zgrada sa 40 spratova, trebala bi koštati oko 300 miliona KM.

Direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić rekao je da će, kada se ovaj projekt realizira, grad dobiti dobro iskorišten prostor koji će poboljšati kvalitet življenja stanovnika u KS.

Osim tornja sa 40 spratova, kompleks će imati kongresni dio s više različitih dvorana, među kojima je i koncertna, s pozornicom za 100 izvođača i koja će moći primiti 734 gledalaca, zatim multipleks kino...

centar-novi-grad

Mjesto gdje će se graditi ''Kongresni centar Sarajevo''

Prezentirajući projekt, arhitekta Oković također je kazao da je planirana gradnja pres-centra te više različitih dvorana na spratovima u kojima će moći biti održavani kulturni i poslovni događaji u BiH.

- Na jednom mjestu će biti cijeli servis za održavanje različitih kongresa na najvišem svjetskom nivou. Sve će biti povezano s hotelom s pet zvjezdica koji će imati 300 soba i 34 apartmana - kazao je Oković i dodao da će kompleks imati i garažu s oko 1.500 parking mjesta.

U cilju realizacije ovog velikog projekta, nakon što je Općinsko vijeće Novi Grad usvojilo urbanistički projekt, uskoro bi trebao biti raspisan javni poziv zainteresiranim investitorima iz svih krajeva svijeta koji žele ulagati u izgradnju ovog velikog kompleksa. Koliko je poznato, predstavnici kuvajtskih kompanija već su iskazali interes za ulaganje u ovaj projekt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.