SARAJEVO

ZANIMLJIVOSTI Priznanja za očeve i sinove Dimitrijević i Mujezinović

Koji su likovnjaci dobitnici Šestoaprilske nagrade

M. DAKIĆ

5.4.2016

Brojni su umjetnici imali čast da budu dobitnici Šestoaprilske nagrade. To je dokaz da su umjetnici nekada zaista bili cijenjeni i poštovani.

Respektabilna imena

Zanimljivo je da su nagrade dobivali i očevi i sinovi. To je slučaj s Vojom i Bracom Dimitrijevićem, kao i s Ismetom i Ismarom Mujezinovićem, koji su priznanja dobili čak zajedno 1979. godine.

mujezinovic-ismar

Ismar Mujezinović 

Među likovnjacima koji su dobitnici ove vrijedne nagrade su i Radenko Mišević, Mica Todorović, Arfan Hozić, Ljubo Lah, Hamid Lukovac, Franjo Likar, Affan Ramić, Mario Mikulić, Mersad Berber, Ibrahim Ljubović, Ivo Šeremet, Boško Kučanski, Alija Kučukalić, Mehmed Zaimović, pa Nedžad Ibrišimović, koji ju je zaslužio i kao književnik, Seid Hasanefendić, Salim Obralić, Edin Numankadić, Safet Zec...

 

seid-i-affan

Hasanefendić i Ramić

Zaista respektabilna imena! Sve su to umjetnici svjetskog glasa pa se za sarajevsku likovnu scenu sa pravom može reći da je među jačima u svijetu.

Majstor fotogafije

I Udruženje likovnih umjetnika BiH dobilo je Šestoaprilsku nagradu 2012. godine. A primio ju je veliki maestro Affan Ramić.

Ove godine, sasvim zasluženo, ovo priznanje bit će dodijeljeno majstoru fotografije Milomiru Kovačeviću Strašnom. Ma koliko on ne voli da se tako titulira, ali to jeste.  

Meša Selimović i Mak Dizdar

Među dobitnicima ima i književnika, reditelja, glumaca, muzičara... Spomenut ćemo neke, Meša Selimović, nagrađen je 1962., a dvije godine poslije Mak Dizdar te Hajrudin Krvavac, Ljiljana Molnar, Teodor Romanić, Tvrtko Kulenović, Josip Pejaković, Abdulah Sidran, Gertruda Munitić...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.