SARAJEVO

SARAJEVO Hitne slučajeve, umjesto na KUM-u, primaju u Općoj bolnici

U cilju neophodnog rasterećenja UKCS-a

Al. Č.

5.4.2016

U cilju rasterećenja Klinike urgentne medicine (KUM) Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), svi pacijenti kojima bude potrebna hitna medicinska pomoć ponedjeljkom i petkom bit će upućeni na Urgentni odjel Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Zbog toga je, kako nam je potvrdila ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, Opća bolnica jučer krenula s probnim prijemom pacijenata. 

Dovoljno ljekara

- Do sada su svi urgentni prijemi išli na KUM. Međutim, UKCS je dosta opterećen urgentnim pacijentima jer nema dovoljno ljekara specijalista. Moraju se angažirati ljekari s drugih klinika i to predstavlja problem organizacije rada na klinikama - kazala je Ademaj.

Zbog toga je, ističe, u okviru reformi koje se rade odlučeno da se UKCS rastereti, a da se više aktivira Urgentni centar Opće bolnice. Iako Opća bolnica ima dobar Urgentni centar, u kojem radi sedmero ljekara specijalista, prijem pacijenata tokom ova dva dana, ponedjeljkom i petkom, ne podrazumijeva i hospitalizaciju.

zilha-ademaj

Ademaj: Kapaciteti Opće bolnice nedovoljno iskorišteni

- Ukoliko je pacijent za primarni prijem, onda će, naravno, biti upućen na UKCS. Ukoliko je u pitanju prijem u bolnicu sekundarnog nivoa, odnosno nivoa opće bolnice, onda će ga tu i zadržati. Također, poznata je činjenica da je kapacitet Opće bolnice nedovoljno iskorišten. Ne možemo dozvoliti da biraju šta će raditi i da posluju sa 50 posto iskorištenosti kapaciteta, a da se sve ono što pravi trošak šalje na UKCS. Iz tih razloga i imamo tolike troškove, dugovanja... - istaknula je Ademaj.

Problem nastaje i zbog činjenice da pacijenti tokom dana ne potraže pomoć u domu zdravlja, nego navečer odu u Hitnu pomoć, gdje ih proslijede na UKCS, zbog čega se na KUM-u javlja velika koncentracija pacijenata. 

Visoki troškovi

- Za to nema potrebe jer se mnogi pacijenti mogu liječiti na nivou primarne zdravstvene zaštite. Svi oni koji dođu na KUM žele da im se uradi kompletna dijagnostika, uključujući CT ili magnetnu rezonancu, što predstavlja velike troškove. Međutim, najveći broj pacijenata ima uredan nalaz, što znači da se stvaraju nepotrebni i visoki troškovi - dodala je Ademaj.

Definirati put pacijenta 

O ovoj temi će u petak biti održan sastanak direktora UKCS-a i Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“, a bit će prisutni i direktori Doma zdravlja KS te Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

- Sastat ćemo se radi dogovora o daljnjem radu. Dogovorit ćemo se i u vezi s radnim vremenom, zatim, šta će biti u čijoj nadležnosti pa da se konačno rasterete bolnice s visokim troškovima, kao i da se definira put pacijenta, da se ravnomjerno rasporedi posao - kazala je ministrica Ademaj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.