SARAJEVO

Voda za piće je stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo

Fena

6.4.2016

Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode u sklopu KJKP Vodovod i Kanalizacija d.o.o. Sarajevo svakodnevno analizira oko 30 uzoraka vode sa područja grada Sarajeva, a rezultati analiza potvrđuju da je voda u sistemu javnog vodosnabdijevanja stabilnog kvaliteta i zdravstveno ispravna.

Iz preduzeća Vodovod i kanalizacija (ViK) Sarajevo je saopćeno da se redovno vrše fizičko-hemijske i mikrobiološke analize u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, te da je laboratorija opremljena sofisticiranim instrumentima za analizu specifičnih hemijskih supstanci.

Učestalo je mišljenje, da je pojava bijele vode na slavini znak visoke koncentracije hlora u vodi, međutim, kako navode iz ovog preduzeća, to nije tačno. Prisustvo hlora u vodi u bilo kojoj količini, ne može dati bijelu boju vode i prema tome, ne postoji nikakva veza između prisustva hlora u vodi i pojave bijele boje vode.

- Uzrok pojave bijele boje vode su sitni mjehurići vazduha rastvorenog u vodi. Količina vazduha rastvorenog u vodi zavisi od pritiska i temperature vode, tako da usljed varijacija u navedenim parametrima može doći do pojave mliječno bijele boje vode na slavini. Ova pojava nema nikakav uticaj na zdravstvenu ispravnost vode. Preporučuje se da se sačeka oko jedne minute da vazduh izađe iz čaše i nakon toga uvjeri da je voda bezbojna i spremna za normalnu upotrebu - izjavio je rukovodilac službe za sanitarnu zaštitu i kontrolu voda u „ViK“ Sarajevo Amel Salihagić. 

U saopćenju se dodaje da se hlor u vodi koristi da bi osigurao i očuvao mikrobiološku ispravnost vode za piće. Ukoliko voda sadrži veću količinu određenih organskih supstanci, hlor sa tim supstancama može graditi spojeve (nus-produkte hlorinacije) koji mogu imati štetne efekte po ljudsko zdravlje.

Međutim, kako navode iz laboratorije, kvalitet vode na izvorištu u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti „ViK“ Sarajevo je takav, da ne postoji opasnost od ugrožavanja zdravstvene ispravnosti vode usljed eventualnog formiranja štetnih nus-produkata hlorinacije.

- Naša laboratorija redovno vrši kontrolu prisustva nus-produkata hlorinacije u vodi, a naši rezultati, kao i rezultati analiza uzoraka vode koje smo slali u inostranstvo, potvrđuju da hlorinacija vode u našem sistemu, ne izaziva nikakve štetne efekte po ljudsko zdravlje - ističe Salihagić.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, maksimalna koncentracija hlora u vodi za piće iznosi 0,5 mg/L. Koncentracija hlora u našem sistemu se redovno prati na mjestima doziranja hlora i u distributivnom sistemu, tako da se postiže koncentracija hlora oko 0,3 mg/L.

Što se tiče tvrdoće vode, kako se dodaje, ona potiče od rastvorenih supstanci u vodi, uglavnom soli kalcijuma i magnezijuma. Kalcijum i magnezijum spadaju u esencijalne minerale i  korisni su za ljudsko zdravlje. Tvrdoća vode ne utiče na zdravstvenu ispravnost vode ali može biti interesantna građanima koji žele da koriste omekšivače za upotrebu mašina za pranje suđa ili veša.

Tvrdoća vode se obično izražava u njemačkim stepenima (⁰dH) ili u mg/L CaCO3. Postoje različite skale za klasifikaciju tvrdoće vode koje se međusobno razlikuju, tako da zavisno od primjenjene skale, voda u Sarajevu sa tvrdoćom 11  ⁰dH može spadati u srednje tvrde ili tvrde vode.

Tvrdoća vode u Sarajevu iznosi oko 11 ⁰dH, osim u dijelu Općine Ilidža gdje iznosi oko 18 ⁰dH.

U slučaju sumnje u kvalitet vode, građani se mogu obratiti spomenutoj laboratoriji na broj telefona 033/440-024 ili dispečeru na 033/210-707, saopćeno je iz KJKP "ViK" Sarajevo.

(FENA) D.V.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.